Karamel kolač sa šljivama
Karamel:
- 200 g šećera
- 50 g maslaca
Testo:
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kesice mešavine začina za medeno srce
... i još:
- šljive
Priprema:
1. Za ovaj kolač pripremiti kalup sa obručem, vel. 24cm. Dno kalupa prekriti pek papirom i, papir, malo izvući, uz obod stranica.
2. Karamel: U odgovarajuću, suvu,
posudu sipati šećer i staviti na, tihu, vatru, da se šećer karamelizuje.
Kada se šećer otopi i dobije braonkastu boju, varjačom promešati, da bi
se rastopile sve grudvice šećera. Zatim dodati, iseckani, maslac i
mešati da se rastopi.
Pripremljeni karamel sipati, ravnomerno, u kalup, da pokrije dno. Preko
karamela poređati prepolovljene šljive, sa otvorom naviše.
3. Testo: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u, dublju, vanglicu i čvrsto umutiti, uz
postepeno dodavanje šećera. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i
mutiti, mikserom, dok smesa ne postane kremasta. Dodati ulje i jogurt,
pa sjediniti sa jajima.
Na kraju ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa. Dobro
umutiti, pa dodati mešavinu začina za medeno srce. Još jedanput, sve
dobro, sjediniti i sipati preko poređanih šljiva.
4. Staviti kolač u, prethodno
zagrejanu, rernu da se peče, na 170 stepeni. Pečeni kolač (probati
čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne i ostaviti, u kalupu, da
se, malo, prohladi. Zatim ga prevrnuti na tacnu za kolače i skloniti
kalup i papir.
5. Ostaviti da se kolač, potpuno, ohladi, posuti ga sa šećerom u prahu i poslužiti (izvrsno se slaže sa sladoledom!!).
Коментари
Постави коментар