Karamel kolač sa šljivama
Karamel:
- 200 g šećera
 - 50 g maslaca
 
Testo:
- 3 jajeta
 - 100 g šećera
 - 100 ml ulja
 - 150 ml jogurta
 - 200 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 2 kašike kakaoa
 - 1/2 kesice mešavine začina za medeno srce
 
... i još:
- šljive
 
Priprema:
      1. Za ovaj kolač pripremiti kalup sa obručem, vel. 24cm. Dno kalupa prekriti pek papirom i, papir, malo izvući, uz obod stranica.
     
    
      2. Karamel: U odgovarajuću, suvu, 
posudu sipati šećer i staviti na, tihu, vatru, da se šećer karamelizuje.
 Kada se šećer otopi i dobije braonkastu boju, varjačom promešati, da bi
 se rastopile sve grudvice šećera. Zatim dodati, iseckani, maslac i 
mešati da se rastopi.
Pripremljeni karamel sipati, ravnomerno, u kalup, da pokrije dno. Preko 
karamela poređati prepolovljene šljive, sa otvorom naviše.
     
    
      3. Testo: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u, dublju, vanglicu i čvrsto umutiti, uz 
postepeno dodavanje šećera. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i 
mutiti, mikserom, dok smesa ne postane kremasta. Dodati ulje i jogurt, 
pa sjediniti sa jajima. 
Na kraju ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa. Dobro 
umutiti, pa dodati mešavinu začina za medeno srce. Još jedanput, sve 
dobro, sjediniti i sipati preko poređanih šljiva.
     
    
      4. Staviti kolač u, prethodno 
zagrejanu, rernu da se peče, na 170 stepeni. Pečeni kolač (probati 
čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne i ostaviti, u kalupu, da 
se, malo, prohladi. Zatim ga prevrnuti na tacnu za kolače i skloniti 
kalup i papir.
     
    
      5. Ostaviti da se kolač, potpuno, ohladi, posuti ga sa šećerom u prahu i poslužiti (izvrsno se slaže sa sladoledom!!).



Коментари
Постави коментар