Marinirani svinjski vrat sa lisičarkama
Potrebno je:
- 1 kg svinjskog vrata
 
Marinada:
- 2 kašičice vorčester sosa
 - 2 kašičice kari sosa
 - 1 kašičica čili sosa
 - 2 kašičice senfa
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kašičica suvog timijana
 - 1 kašičica suvog biljnog začina
 - 50 ml soja sosa
 
Sos sa lisičarkama:
- 300 g lisičarki
 - 1 manja glavica crnog luka
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 - 1 kašičica kurkume
 - 1/2 kašičice suvog biljnog začina
 - 2 kašike kisele pavlake
 - 80 ml vode
 
... i još:
- 100 ml belog vina
 - ulje
 
Priprema:
      1. Marinada: Sve sastojke za 
marinadu staviti u manju posudu i, dobro, sjediniti. 
Svinjskom mesu odstraniti koske i, svako parče, dobro premazati 
marinadom, sa obe strane. Meso poređati, u odgovarajuću posudu, jedno 
parče preko drugog i ostaviti u frižider, da odstoji, jedan sat.
     
    
      2. U veći, širi, tiganj sipati ulje i
 staviti da se zagreje, na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje 
spustiti marinirano meso. Propržiti ga, sa jedne i druge strane, da 
dobije lepu, rumenu, boju. Zatim smanjiti temperaturu i, uz postepeno 
dolivanje belog vina, pržiti meso dok ne omekša.
     
    
      3. Dok se meso prži pripremiti sos 
sa lisičarkama. Crni luk iseći na režnjeve. Lisičarke očistiti od 
ostataka zemlje (nožićem) i krupno ih iseći. Lisičarke se ne peru, zato 
što mnogo upijaju vodu.
     
    
      4. U tiganj sipati ulje i staviti da
 se zagreje. Na zagrejano ulje staviti isečeni luk i dinstati ga, 1-2 
minuta. Dodati, pripremljene, pečurke, posuti ih sa biozačinom, biberom i
 kurkumom. Promešati. Preliti ih sa vodom i, polupokrivene, dinstati dok
 ne ispari pola tečnosti (i pečurke će pustiti vodu). Zatim dodati 
kiselu pavlaku, promešati i krčkati dok se pavlaka ne rastopi.
     
    
      5. Marinirani svinjski vrat poslužiti sa sosom od lisičarki i salatom, po ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар