Slane kiflice
Testo:
- 600 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 2 žumanca
- 300 ml mleka
- 150 ml ulja
Fil:
- 300 g sira
- 1 jaje
... i još:
- belance
- maslac/margarin
- semenke lana, susama...
Priprema:
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom šećera, staviti izmrvljeni kvasac i ostaviti da uskisne.
U vanglicu staviti brašno, prašak za pecivo, so, žumanca, ulje i,
pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo (ako je potrebno dodati još jednu
kašiku brašna, da bi se testo domesilo, da se ne lepi za ruke).
2. Umešeno testo, odmah, prebaciti na radnu površinu (ne koristiti više brašno), i podeliti ga na četiri, jednaka, dela.
3. Svaki deo testa razviti tanko, u
oblik kruga, i iseći ga na osam trouglova. Na početak svakog trougla
staviti po, punu, kašičicu fila (sir izdrobiti viljuškom, dodati
žumanca, pa ih, viljuškom, dobro sjediniti sa sirom) i umotati testo,
formirajući kiflicu.
4. Napravljene kiflice poređati u
pleh, preko pek papira. Kiflice premazati umućenim belancima i posuti ih
semenkama, po želji. Na svaku kiflicu staviti po malo maslaca/margarina
i ostaviti da kiflice narastu.
5. Narasle kiflice staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni.
Pečene kiflice izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
6. Recept sam videla u časopisu - Recepti za slane čarolije Lepog Brke.
Коментари
Постави коментар