Stefanova torta

Kora:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna

Fil:

  • 250 g šlag pene
  • 300 ml gazirane vode
  • 150 g kupina
  • 150 g malina
  • 150 g banana

Priprema

  Ovu tortu je napravio moj bratanac, Stefan, koji ima 11 godina (uz malu maminu pomoć), kada sam bila kod brata, u gostima. Hteo je da obraduje tetku! Ja sam bila zadivljena, slikala sam je i obećala da ću je objaviti. Stefi, torta ti je fantastična!!!
1. Korica: Za pečenje korice pripremiti pleh, vel. 30x40cm. Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati uljem. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i umutiti u čvrsti šne i ostaviti na stranu. Žumanca staviti u drugu posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti da se dobije kremasta, svetla, smesa. Dodati brašno i, mućenjem, sjediniti. Na kraju dodavati belanca, iz 2-3 puta, i varjačom ih, pažljivo, sjediniti sa umućenim žumancima. Umućenu smesu sipati u pripremljeni pleh, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
2. Pečenu koricu ohladiti, pa je prevrnuti na radnu površinu i skloniti pek papir. Koricu, uzdužno iseći na tri, jednake trake.
3. Fil: Šlag penu čvrsto umutiti, sa postepenim dodavanjem gazirane vode. Voće stavite u cetku da se dobro iscedi.
4. Na, odgovarajuću, tacnu za tortu staviti prvi deo isečene korice, premazati delom šlaga i poređati jedan deo voća (voće ređajte po želji - može da se ređa odvojeno ili ga pomešajte), zatim preklopiti drugim delom korice, premazati šlagom i poređati voće. Na kraju ide zadnji deo korice, celu tortu premazati šlagom i po vrhu poređati voće.
5. Tortu ostaviti u frižider, da se šlag stegne, pa je poslužiti.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови