Testenina sa lisičarkama
Potrebno je:
- 300 g testenine
- 1 kašika maslinovog ulja
Sos sa lisičarkama:
- 1/2 kg lisičarki
- 50 g maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 srednje glavice crnog luka
- 3 veća češnja belog luka
- 100 ml belog vina
- 100 ml vode
- 1 kašičica (mala za kafu) brašna
- 2 pune kašike kajmaka
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
1. Lisičarke očistiti, nikako ih ne
prati, jer upijaju vodu, kao sunđer, pa postanu mekane i neukusne. Ja
sam ih čistila, malim, nožićem (kapice blago sastružite, vrh drške
odseći, a delove zemlje, koja se zadržala ispod kapica, nožićem
skloniti).
Očišćene pečurke iseći na krupnije komade.
2. U širem tiganju (ja sam koristila
vok) staviti maslac i maslinovo ulje, pa staviti na šporet, da se
maslac rastopi. Crni luk iseći na režnjeve, a beli luk, sitno, iseckati.
3. Na zagrejanu masnoću staviti,
isečeni, crni i beli luk. Dinstati 1-2 minuta, čim luk pusti svoju
aromu, ubaciti isečene pečurke. Sipati belo vino, promešati i dinstati,
polupokriveno, na srednjoj temperaturi. Posuti biberom, kurkumom i suvi
biljnim začinom. Promešati i dinstati dok ostane samo malo tečnosti.
Zatim dodati vodu, u kojoj je rastvoreno brašno. Promešati i, odmah,
dodati kajmak, Mešati da se kajmak rastopi i skloniti sa vatre.
4. Testeninu skuvati po uputsvu sa
pakovanja (ja sam koristila široku testeninu - taljatele). Skuvanu
testeninu procediti, dodati maslinovo ulje i promešati.
5. Skuvanu testeninu poslužiti sa sosom od lisičarki.
Коментари
Постави коментар