Tulumbe
Za testo:
- 400 ml vode
 - 150 ml ulja
 - 1 kašika šećera
 - 1 kašičica soli
 - 400 g brašna
 - 5 jaja
 
Za sirup:
- 1,6 l vode
 - 1 g šećera
 - 1 srednji limun - sok
 
... i još:
- 700 ml ulja
 
Priprema:
1. Sirup: U, odgovarajuću, posudu 
staviti vodu, šećer i sok od limuna. Staviti na šporet da provri. Kada 
provri smanjiti na srednju temperaturu i kuvati, od momenta ključanja, 20 minuta. Skuvan sirup skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
     
    
2. Testo: U, dublju, posudu staviti 
vodu, ulje, šećer i so, pa staviti na vatru, da provri. Kada provri 
skloniti sa vatre i, postepeno, dodavati brašno, uz neprekidno mešanje. 
Mešati sve dok se ne dobije sjajna lopta od testa. Ostaviti testo da se,
 potpuno, ohladi.
     
    
3. U hladno testo dodavati jedno po 
jedno jaje i rukom ih, dobro, sjediniti sa testom (ranije sam radila sa 
mikserom, prvi put sam isprobala ovaj način i mogu vam reći da mi se 
tulubme, na ovaj način mešenja testa, više sviđaju). Rukom raditi testo 
sve dok ne postane svilenkasto.
     
    
4. Postoje razni načini prženja 
tulumbi. Prvi put sam isprobala ovaj način, koji ću vam objasniti, i 
više ga ne menjam. Tulumbe su, neodoljivo hrskave spolja, a unutra jako 
mekane. Verujte, kao iz poslastičare...
     
    
5. U dublju, širu, šerpu sipati 
ulje. Napuniti kalup za tulumbe, pripremljenim, testom (ja sam koristila
 metalni kalup, vi možete i plastični, ali neće se dobiti, ovako, lepe 
brazde na tulumbama) i istiskivati testo u, hladno, ulje. Dužinu tulumbi
 odredite sami i svaku tulumbu, prilikom spuštanja u ulje, preseći 
nožem. Vodite računa da tulumbe u ulju budu odvojene, jedna od druge, 
jer će narasti, prilikom prženja. 
     
    
6. Zatim staviti šerpu na vatru i 
uključiti na srednju temperaturu. Tulumbe će u početku, prilikom 
prženja, same da se okreću u ulju. Kada počnu da rumene, pomoću dve 
viljuške ih okrećite, da sa svih strana dobiju rumenu boju. 
     
    
7. Kada su tulumbe pržene skloniti 
šerpu sa vatre i isključiti šporet. Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe 
u, hladan, sirup. Ostaviti ulje da se prohladi 10 minuta.
Tulumbe, u sirupu, nekoliko puta preokrenuti i ostaviti sve dok ne 
stigne druga tura tulumbi.
     
    
8. Ponavljati postupak prženja 
tulumbi dok ima testa (uz obavezno ostavljanje ulja da se prohladi). 
Tulubme iz sirupa vaditi u odgovarajuću posudu i na kraju ih preliti 
ostatkom sirupa. 
     
    
9. Tulumbe ostaviti u frižider, da se dobro ohlade, pa ih, narednog dana, poslužiti. 
Fantastične su!!!
     
    
Recept sam videla na internetu.
Recept sam videla na internetu.



Obožavam ih,a najbolje staviti dvije šerpe,jedna se peče druga hladi
ОдговориИзбришиSuper mila
ОдговориИзбришиHvala puno!!!
ОдговориИзбришиU sirup kolko se stavlja vode i secera i u testoo me interesira Ako moze zaiteresovanasam da hi napravim? Inace zgeldaju predivne👌
ОдговориИзбришиMila, zbunilo me pitanje, zato što u receptu sve piše!
ОдговориИзбришиVrh su predivne
ОдговориИзбришиVrh su predivne
ОдговориИзбришиJa ne vidim gde pise koliko voda i secer ide u agda
ОдговориИзбришиJa ne vidim gde pise koliko voda i secer ide u agda
ОдговориИзбришиRecept je potpun, ali ako na fb ulazite preko telefona ne možete da vidite ceo recept, zbog širine bloga.
ОдговориИзбришиDakle, u sirup ide 1,6l vode i 1kg šećera. Od momenta ključanja kuvati 20 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa dalje radite po receptu.
Srdačan pozdrav!!
Da li se u tijesto stavlja prasak za pecivo?
ОдговориИзбришиNisam jedno vreme gledala poruke, pa tek sada vidim Vašu, sa pitanjem. Prašak za pecivo ne ide u testo.
Избриши