Tulumbe
Za testo:
- 400 ml vode
- 150 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 400 g brašna
- 5 jaja
Za sirup:
- 1,6 l vode
- 1 g šećera
- 1 srednji limun - sok
... i još:
- 700 ml ulja
Priprema:
1. Sirup: U, odgovarajuću, posudu
staviti vodu, šećer i sok od limuna. Staviti na šporet da provri. Kada
provri smanjiti na srednju temperaturu i kuvati, od momenta ključanja, 20 minuta. Skuvan sirup skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Testo: U, dublju, posudu staviti
vodu, ulje, šećer i so, pa staviti na vatru, da provri. Kada provri
skloniti sa vatre i, postepeno, dodavati brašno, uz neprekidno mešanje.
Mešati sve dok se ne dobije sjajna lopta od testa. Ostaviti testo da se,
potpuno, ohladi.
3. U hladno testo dodavati jedno po
jedno jaje i rukom ih, dobro, sjediniti sa testom (ranije sam radila sa
mikserom, prvi put sam isprobala ovaj način i mogu vam reći da mi se
tulubme, na ovaj način mešenja testa, više sviđaju). Rukom raditi testo
sve dok ne postane svilenkasto.
4. Postoje razni načini prženja
tulumbi. Prvi put sam isprobala ovaj način, koji ću vam objasniti, i
više ga ne menjam. Tulumbe su, neodoljivo hrskave spolja, a unutra jako
mekane. Verujte, kao iz poslastičare...
5. U dublju, širu, šerpu sipati
ulje. Napuniti kalup za tulumbe, pripremljenim, testom (ja sam koristila
metalni kalup, vi možete i plastični, ali neće se dobiti, ovako, lepe
brazde na tulumbama) i istiskivati testo u, hladno, ulje. Dužinu tulumbi
odredite sami i svaku tulumbu, prilikom spuštanja u ulje, preseći
nožem. Vodite računa da tulumbe u ulju budu odvojene, jedna od druge,
jer će narasti, prilikom prženja.
6. Zatim staviti šerpu na vatru i
uključiti na srednju temperaturu. Tulumbe će u početku, prilikom
prženja, same da se okreću u ulju. Kada počnu da rumene, pomoću dve
viljuške ih okrećite, da sa svih strana dobiju rumenu boju.
7. Kada su tulumbe pržene skloniti
šerpu sa vatre i isključiti šporet. Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe
u, hladan, sirup. Ostaviti ulje da se prohladi 10 minuta.
Tulumbe, u sirupu, nekoliko puta preokrenuti i ostaviti sve dok ne
stigne druga tura tulumbi.
8. Ponavljati postupak prženja
tulumbi dok ima testa (uz obavezno ostavljanje ulja da se prohladi).
Tulubme iz sirupa vaditi u odgovarajuću posudu i na kraju ih preliti
ostatkom sirupa.
9. Tulumbe ostaviti u frižider, da se dobro ohlade, pa ih, narednog dana, poslužiti.
Fantastične su!!!
Recept sam videla na internetu.
Recept sam videla na internetu.
Obožavam ih,a najbolje staviti dvije šerpe,jedna se peče druga hladi
ОдговориИзбришиSuper mila
ОдговориИзбришиHvala puno!!!
ОдговориИзбришиU sirup kolko se stavlja vode i secera i u testoo me interesira Ako moze zaiteresovanasam da hi napravim? Inace zgeldaju predivne👌
ОдговориИзбришиMila, zbunilo me pitanje, zato što u receptu sve piše!
ОдговориИзбришиVrh su predivne
ОдговориИзбришиVrh su predivne
ОдговориИзбришиJa ne vidim gde pise koliko voda i secer ide u agda
ОдговориИзбришиJa ne vidim gde pise koliko voda i secer ide u agda
ОдговориИзбришиRecept je potpun, ali ako na fb ulazite preko telefona ne možete da vidite ceo recept, zbog širine bloga.
ОдговориИзбришиDakle, u sirup ide 1,6l vode i 1kg šećera. Od momenta ključanja kuvati 20 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa dalje radite po receptu.
Srdačan pozdrav!!
Da li se u tijesto stavlja prasak za pecivo?
ОдговориИзбришиNisam jedno vreme gledala poruke, pa tek sada vidim Vašu, sa pitanjem. Prašak za pecivo ne ide u testo.
Избриши