Kokos kolač sa kafom
Kora:
- 4 jajeta
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica 2u1 nes kafe
- 6 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
Krem:
- 1 l mleka
- 7 kašika brašna
- 150 g šećera
- 150 g maslaca/margarina
- 150 g kokosa
Za prelivanje kore:
- 100 ml mleka
- 50 ml likera od kokosa
Za dekoraciju:
- 100 g kokosa
Priprema:
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje,
mešavine, šećera i vanilin šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca, jedno
po jedno, i mutiti dok se ne dobije penasta smesa. Zatim dodati mleko i
ulje. Umutiti, da se sjedine sa jajima.
2. Posebno sjediniti brašno, prašak
za pecivo, nes kafu i kakao. Brašnastu smesu ubaciti, odjedanput, u
tečnu smesu i, mikserom, umutiti (mikser staviti na najmanju brzinu).
3. Pripremiti pleh, vel. 20x35cm.
Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. U
pripremljeni pleh sipati testo i staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečenu koru (probati čačkalicom
da li je pečena) izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Zatim je
prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, a koru, ponovo, vratiti u
pleh, u kome se pekla. Koru preliti sa mešavinom mleka i likera.
5. Krem: Od 1 l mleka odvojiti 200
ml, a ostatak, zajedno sa šećerom, staviti na vatru, da provri. U
odvojeno mleko razmutiti brašno, pa ga sipati u provrelo mleko, uz
neprekidno mešanje, žicom za mućenje. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga
sa vatre i ubaciti, iseckani, maslac. Mešati da se maslac rastopi. Na
kraju dodati kokosovo brašno, promešati i sipati preko, natopljene,
kore.
6. Fil, ravnomerno, rasporediti
preko, cele, kore. Obilno posuti sa kokosom i ostaviti da se prohladi na
sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider da se, dobro, ohladi i da
se krem stegne.
7. Kolač iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар