Kokos kolač sa kafom
Kora:
- 4 jajeta
 - 8 kašika šećera
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 1 kesica 2u1 nes kafe
 - 6 kašika brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašika kakaoa
 - 100 ml ulja
 - 100 ml mleka
 
Krem:
- 1 l mleka
 - 7 kašika brašna
 - 150 g šećera
 - 150 g maslaca/margarina
 - 150 g kokosa
 
Za prelivanje kore:
- 100 ml mleka
 - 50 ml likera od kokosa
 
Za dekoraciju:
- 100 g kokosa
 
Priprema:
      1. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje, 
mešavine, šećera i vanilin šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca, jedno
 po jedno, i mutiti dok se ne dobije penasta smesa. Zatim dodati mleko i
 ulje. Umutiti, da se sjedine sa jajima.
     
    
      2. Posebno sjediniti brašno, prašak 
za pecivo, nes kafu i kakao. Brašnastu smesu ubaciti, odjedanput, u 
tečnu smesu i, mikserom, umutiti (mikser staviti na najmanju brzinu).
     
    
      3. Pripremiti pleh, vel. 20x35cm. 
Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. U 
pripremljeni pleh sipati testo i staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
     
    
      4. Pečenu koru (probati čačkalicom 
da li je pečena) izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Zatim je 
prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, a koru, ponovo, vratiti u 
pleh, u kome se pekla. Koru preliti sa mešavinom mleka i likera.
     
    
      5. Krem: Od 1 l mleka odvojiti 200 
ml, a ostatak, zajedno sa šećerom, staviti na vatru, da provri. U 
odvojeno mleko razmutiti brašno, pa ga sipati u provrelo mleko, uz 
neprekidno mešanje, žicom za mućenje. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga 
sa vatre i ubaciti, iseckani, maslac. Mešati da se maslac rastopi. Na 
kraju dodati kokosovo brašno, promešati i sipati preko, natopljene, 
kore.
     
    
      6. Fil, ravnomerno, rasporediti 
preko, cele, kore. Obilno posuti sa kokosom i ostaviti da se prohladi na
 sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider da se, dobro, ohladi i da 
se krem stegne.
     
    
      7. Kolač iseći na kocke i poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар