Svinjsko meso sa povrćem, u sosu sa crvenim vinom
Potrebno je:
- 700 g svinjskog mesa od buta
- 300 g šampinjona
- 2 srednja crna luka
- 2 čena belog luka
- 3 manja paradajza
- 2 ljute papričice
- 1 kašika paradajz pirea
- 200 ml crvenog vina
- 2 kašičice suvog biljnog začin
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica mirođije
- 1 kašičica šećera
- 100 ml vode
- 1 kašičica brašna
- ulje
Priprema:
1. Svinjsko meso iseći na kocke.
Šampinjone, ako su mali, ostaviti ih cele, a ako su veći preseći ih na
pola. Ljute papričice iseći, ukoso, na deblje trake. Paradajz oljuštiti i
iseći na kockice. Crni luk iseći na rebarca, a beli luk iseckati sitno.
2. Ulje sipati u dublju posudu i
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, isečene, šampinjone i
pržiti, bez poklapanja. Kada šampinjoni porumene izvaditi ih,
rešetkastom kašikom, u tanjir. Držati na toplom (na šporetu).
3. U isto ulje staviti meso da se
dinsta. Ne soliti. Meso dinstati na srednjoj temperaturi, dok ne ispari
voda koju je meso pustilo. Zatim ubaciti iseckani crni i beli luk,
iseckani paradajz i, iseckane, ljute papričice. Krčkati dok luk, malo,
ne omekša, pa sipati crveno vino, paradajz pire, biozačin, biber,
timijan, mirođiju i šećer. Dobro promešati, poklopiti i, na tihoj
temperaturi, krčkati pola sata. Ubaciti ispržene šampinjone i krčkati,
još, pet minuta.
4. U 100 ml vode razmutiti kašičicu brašna, pa sipati u jelo. Dobro promešati, pustiti da se krčka 2-3 minuta i skloniti.
5. Poslužiti sa domaćim hlebom i salatom, po izboru.
Коментари
Постави коментар