Svinjsko meso sa povrćem, u sosu sa crvenim vinom
Potrebno je:
- 700 g svinjskog mesa od buta
 - 300 g šampinjona
 - 2 srednja crna luka
 - 2 čena belog luka
 - 3 manja paradajza
 - 2 ljute papričice
 - 1 kašika paradajz pirea
 - 200 ml crvenog vina
 - 2 kašičice suvog biljnog začin
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 - 1 kašičica timijana
 - 1 kašičica mirođije
 - 1 kašičica šećera
 - 100 ml vode
 - 1 kašičica brašna
 - ulje
 
Priprema:
      1. Svinjsko meso iseći na kocke. 
Šampinjone, ako su mali, ostaviti ih cele, a ako su veći preseći ih na 
pola. Ljute papričice iseći, ukoso, na deblje trake. Paradajz oljuštiti i
 iseći na kockice. Crni luk iseći na rebarca, a beli luk iseckati sitno.
 
     
    
      2. Ulje sipati u dublju posudu i 
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, isečene, šampinjone i 
pržiti, bez poklapanja. Kada šampinjoni porumene izvaditi ih, 
rešetkastom kašikom, u tanjir. Držati na toplom (na šporetu). 
     
    
      3. U isto ulje staviti meso da se 
dinsta. Ne soliti. Meso dinstati na srednjoj temperaturi, dok ne ispari 
voda koju je meso pustilo. Zatim ubaciti iseckani crni i beli luk, 
iseckani paradajz i, iseckane, ljute papričice. Krčkati dok luk, malo, 
ne omekša, pa sipati crveno vino, paradajz pire, biozačin, biber, 
timijan, mirođiju i šećer. Dobro promešati, poklopiti i, na tihoj 
temperaturi, krčkati pola sata. Ubaciti ispržene šampinjone i krčkati, 
još, pet minuta.
     
    
      4. U 100 ml vode razmutiti kašičicu brašna, pa sipati u jelo. Dobro promešati, pustiti da se krčka 2-3 minuta i skloniti. 
     
    
      5. Poslužiti sa domaćim hlebom i salatom, po izboru.
     
    



Коментари
Постави коментар