Voćna karamel torta
Kora:
- 250 g mlevene plazme
- 100 g rastopljenog maslaca
- 4 kašike šećera u prahu
- 80 ml mleka
Karamel fil:
- 200 g kristal šećera
- 50 g maslaca
- 1/2 l slatke pavlake
- 100 ml mleka
- 3 kašike gustina
- 1 kesica želatina (u prahu)
Beli fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 90 g belog krem šlaga
- 180 ml gazirane (hladne) vode
- 1 kesica kremfixa
Voće:
- 4 veće banane
- 400 g malina
- 1 manji limun (sok)
Priprema:
1. Kora: Stranice kalupa, vel. 24cm,
obložiti providnom folijom.
U vanglicu staviti mleveni keks, dodati šećer u prahu i promešati.
Sipati rastopljeni maslac i mleko i, rukom, sjediniti. Smesu prebaciti u
kalup i, rukom, formirati koru.
Ostaviti na stranu.
2. Karamel krem: Za karamel krem
najbolje je koristiti posuđe sa debelim dnom, onda ste sigurni da,
šećer, neće pregoreti.
Šećer staviti u dublju posudu i staviti ga na, tihu, vatru, da se
karamelizuje (ne mešati ga). Kada šećer dobije svetlo-braon boju ubaciti
iseckani maslac i mešati da se maslac rastopi. Zatim sipati, neumućenu,
slatku pavlaku (prethodno zagrejanu, ali da ne provri). Pri sipanju
pavlake, najbolje je skloniti posudu sa vatre, jer može da iskipi.
Vratiti posudu, ponovo, na vatru i mešati, varjačom, dok se šećer,
potpuno, ne rastopi.
3. Gustin rastvoriti u, hladnom,
mleku. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja (preliti ga sa 4
kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga na, tihoj, vatri
rastopiti, ali pazite da ne provri).
4. Kada se šećer rastopio sipati
razmućeni gustin i nastaviti mešanje, dok se krem, malo, ne zgusne (kada
podignete varjaču da ne sklizne odmah, već da se malo zadrži na njoj).
Zatim ubaciti, pripremljeni, želatin, mešati 1 minut i skloniti sa
vatre.
Ostaviti da se krem, potpuno, ohladi, pa ga staviti u frižider, na 15-ak
minuta.
5. Zatim krem (koji je još
polutečan) izvaditi iz frižidera, promešati varjačom i sipati preko
kore. Pomeriti kaluo levo-desno, da bi se krem lepo rasporedio, pa ga
staviti u frižider, da se, potpuno, stegne.
6. Kada se krem stegnuo izvaditi
kalup iz frižidera. Banane iseći na tanje (ali ne previše tanke)
krugove. Iscediti sok od limuna, preliti preko banana (da ne bi
potamnele) i, rukom, promešati. Isečene banane poređati preko kore (u
2-3 reda, da se sve poređaju).
7. Beli fil: Umutiti slatku pavlaku,
dobro ohlađenu, uz postepeno dodavanje kremfixa. Posebno umutiti šlag
krem sa gaziranom vodom. U umućenu slatku pavlaku ubaciti, umućeni, šlag
i, dobro, sjediniti.
U beli krem dodati maline (ako su zamrznute, prethodno ih, dobro,
ocediti) i,kašikom, blago promešati.
8. Beli krem izručiti preko banana,
pa kašikom izvucite neravnine po površini torte. Posuti struganom
čokoladom (ne mora, to je po želji) i ostaviti u frižider, da prenoći.
9. Narednog dana izvaditi kalup iz
frižidera i staviti ga na plato za tortu. Skinuti obruč i skloniti
providnu foliju. Iseći tortu i poslužiti.
10. Ideju za karamel fil sam videla na internetu.
Коментари
Постави коментар