Voćna, kremasta, torta
Korice:
- 12 belanaca
- 400 šećera
- 2 kašike soka od limuna
Vanila fil:
- 12 žumanaca
- 150 g šećera
- 100 g bele čokolade za kuvanje
- 2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 600 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 250 g maslaca
Voćni fil:
- 700 g jagoda
- 15 kašika šećera
- 750 ml vode
- 3 kesice pudinga sa ukusom jagoda
Čokoladni premaz za korice:
- 60 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g crne čokolade za kuvanje
Za dekoraciju:
- 200 g šlag pene
- 250 ml hladne, gazirane, vode
Priprema:
1. Korice: 6 belanaca stavi u dublju
posudu. Uz, postepeno, dodavanje 200 g šećera, belanca umutiti u čvrsti
šam. Pri kraju mućenja dodati 1 kašiku soka od limuna.
2. Pleh, vel. 35x24cm obložiti pek
papirom, sipati umućena belanca i poravnati smesu. Staviti da se korica
suši, u prethodno zagrejanoj rerni, na 100 stepeni, tačno dva sata
(10-ak minuta zagrejati rernu na 130 stepeni, smanjiti na 100 stepeni,
pa staviti koricu).
Na isti način umutiti i osušiti i drugu koricu.
3. Vanila fil: U dublju posudu
staviti žumanca i uz, postepeno, dodavanje 150 g šećera umutiti. Mutiti
sve dok smesa ne pobeli i ne postane kremasta. Zatim ovu posudu staviti
u drugu posudu sa toplom vodom (dno posude sa jajima ne sme dodirivati
vodu) i skuvati krem na pari (oko 15 minuta). Pri kraju kuvanja ubaciti
100 g, izlomljene, bele čokolade. Mešati da se čokolada rastopi i
skloniti fil sa vatre. Fil prekriti providnom folijom i ostaviti da se
ohladi.
4. Od 600 ml mleka odvojiti 200 ml, a
ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Sa odvojenim
mlekom razmutiti puding, pa ga, postepeno, sipati u provrelo mleko. Uz
stalno mešanje kuvati da se puding zgusne. Skloniti sa vatre, prekriti
providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. Maslac, koji je bio na sobnoj
temperaturi, penasto umutiti. Umućeni maslac dodavati u, ohlađeni,
puding i, mikserom, umutiti, dok se ne dobije kremasta smesa.
Zatim, postepeno, dodavati fil sa žumancima i, dobro, sjediniti. Fil
podeliti na dva, jednaka dela.
6. Voćni fil: Od 750 ml vode
odvojiti 300 ml da se razmuti puding. Ostatak vode, zajedno sa šećerom i
jagodama (prethodno oceđenih) staviti na vatru. Od momenta ključanja
kuvati pet minuta, pa dodati razmućeni puding i skuvati fil. Fil podeli
na dva dela i ostavi da se prohladi.
7. Čokoladni premaz za korice: Ovaj
premaz prvo uraditi, preliti korice, pa raditi filove.
Čokoladu i maslac iseckati i zajedno ih staviti u manju šerpicu, pa na
vodenoj pari ih rastopiti. Jaje, dobro, viljuškom umutiti, pa kada su se
čokolada i maslac sjedinili dodavati, po malo, umućeno jaje, uz
neprestano mešanje. Minut, dva mešati, skloniti sa vatre i premazati
preko korica. Ostaviti da se čokolada, potpuno, ohladi, a za to vreme
spremati filove.
8. Na plato za tortu staviti prvu
koricu - premazati je sa pola vanil fila - zatim staviti pola voćnog
fila - ide druga korica - pola vanil fila - pola voćnog fila.
9. Za dekoraciju torte: Šlag penu,
dobro, umutiti sa hladnom, gaziranom, vodom i premazati celu tortu.
Tortu ostaviti, preko noći, u frižider, pa je narednog dana poslužiti.
Коментари
Постави коментар