Brankine tikvice
Potrebno je:
- 1 kg tikvica
- 1/2 kg junećeg mlevenog mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 1 kašika paradajz pirea
- aleva paprika
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
Ostalo:
- 200 g kačkavalja (gauda)
Priprema:
1. Ovo jelo je spremala moja prijateljica Branka, iz Zrenjanina. Jako mi se svidelo, pa prenosim recept.
2. Tikvice oljušttiti i iseći na
šnitove, debljine 0,5cm. Isečene tikvice posuti kašičicom soli i
promešati. Izručiti ih u veliki pleh, od el. šporeta. Ispod jedne strane
pleha staviti manju tacnu, da bi pleh imao nagib, i ostaviti pola
sata, da bi tikvice otpustile vodu.
3. Za to vreme pripremiti fil. U,
odgovarajuću, posudu sipati ulje i staviti ga da se zagreje. Na
zagrejano ulje staviti, sitno, iseckanu glavicu crnog luka, kao i
iseckani beli luk. Promešati i prodinstati, dok luk ne pusti aromu.
Zatim ubaciti mleveno meso i dobro ga, viljuškom, usitniti, da bude
zrnaste strukture. Posuti suvim biljnim začinom, mlevenim biberom i
alevom paprikom, po ukusu. Dinstati dok ne ispari voda, koju je meso
pustilo. Na kraju dodati paradajz pire, promešati i ostaviti da se
ohladi. U hladan fil ubaciti, prethodno, umućeno jaje i, dobro,
promešati.
4. U zemljanu posudu ređati red
tikvica, red fila, sve dok ima materijala. Zadnji red treba da budu
tikvice. Preliti sa 100 ml ulja i sa strane sipati 100 ml vode. Posudu
prekriti alu folijom i staviti u, prethodno, zagrejanu rernu, na 200
stepeni. Jelo krčkati pola sata.
5. Posle pola sata izvaditi posudu iz rerne, skloniti alu foliju i vratiti, ponovo, u rernu, da se tikvice samo, malo, zapeču.
6. Gotove tikvice ostaviti da se
prohlade, pa ih iseći na veće pračiće. Svako parče, prilikom posluženja,
posuti sa izrendanim kačkavaljem i poslužiti sa kiselom pavlakom.
Коментари
Постави коментар