Hleb sa mlevenim lanom
Potrebno je:
- 280 g crnog pšeničnog brašna
- 280 g belog pšeničnog brašna
- 2 kašike mlevenog lana
- 100 ml jogurta
- 80 ml ulja
- 240 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašika šećera
- 1,5 kašičica soli
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati
mleveni lan, jogurt, ulje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
Zamešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i dobro ga
umesiti, uz posipanje brašnom.
2. Umešeno testo vratiti u nauljenu
vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Naraslo
testo premesiti i ostaviti da još jedanput naraste.
3. Dublju šerpu, vel. 22cm, obložiti
pek papirom (dno šerpe premazati uljem, pa staviti pek papir - tako se
papir neće pomerati). Naraslo testo prebaciti, ponovo, na pobrašnjenu
radnu podlogu, oformiti ga u vidu lopte i prebaciti u šerpu. Prekriti,
šerpu, providnom folijom i ostaviti da, dobro, naraste.
4. Naraslo testo premazati mešavinom
vode i ulja (1:1) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni,
na 180 stepeni (meni se, u rerni sa ventilatorom pekao 50 minuta).
Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i premazati
vodom. Zatim ga izvaditi iz šerpe, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti
da se ohladi (ako možete da sačekate da se ohladi, jer se celom kuhinjom
raširio, opojni, miris pečenog hleba).
5. Ohlađen hleb iseći i poslužiti...
Коментари
Постави коментар