Hleb sa mlevenim lanom

Potrebno je:

  • 280 g crnog pšeničnog brašna
  • 280 g belog pšeničnog brašna
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 100 ml jogurta
  • 80 ml ulja
  • 240 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati mleveni lan, jogurt, ulje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i dobro ga umesiti, uz posipanje brašnom.
2. Umešeno testo vratiti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti i ostaviti da još jedanput naraste.
3. Dublju šerpu, vel. 22cm, obložiti pek papirom (dno šerpe premazati uljem, pa staviti pek papir - tako se papir neće pomerati). Naraslo testo prebaciti, ponovo, na pobrašnjenu radnu podlogu, oformiti ga u vidu lopte i prebaciti u šerpu. Prekriti, šerpu, providnom folijom i ostaviti da, dobro, naraste.
4. Naraslo testo premazati mešavinom vode i ulja (1:1) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni (meni se, u rerni sa ventilatorom pekao 50 minuta). Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i premazati vodom. Zatim ga izvaditi iz šerpe, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi (ako možete da sačekate da se ohladi, jer se celom kuhinjom raširio, opojni, miris pečenog hleba).
5. Ohlađen hleb iseći i poslužiti...

Коментари

Популарни постови