Jabukovača
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za baklavu
- 150 ml maslaca
- 150 ml ulja
Suva smesa:
- 5 kašika griza
- 10 kašika šećera
- 1 kašika cimeta
- 150 g mlevenih lešnika
Fil sa jabukama:
- 1,3 kg jabuka
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanil šećera
Sirup:
- 500 ml vode
- 400 g šećera
... i još:
- 200 g suvog grožđa
- rum
Priprema:
1. Suvo grožđe naliti rumom i
ostaviti na stranu, dok se sve druge pripreme ne završe.
Fil sa jabukama: Jabuke oljuštiti i krupno izrendati. Staviti ih u
dublju posudu i posuti sa šećerom i vanil šećerom. Promešati, pa staviti
da se jabuke dinstaju, sve dok ne ispari voda, koju jabuke puste. Zatim
jabuke skloniti sa vatre i ostaviti da se, potpuno, ohlade.
2. Suva smesa: Lešnike, prethodno, staviti u rernu da se peču, dok ne puste svoju aromu. Izvaditi ih, prohladiti i samleti.
Sve sastojke za suvu smesu staviti u, odgovarajuću, posudu, promešati i dobro sjediniti.
3. Kore podeliti tako da se dobiju pet rolata, od po tri kore (znači, treba da ima 15 kora).
Maslac i ulje staviti na, tihu, vatru i ostaviti da se maslac rastopi i sjedini sa uljem.
4. Slaganje pite: Na radnoj površini
raširiti jednu koru - popskati je mešavinom maslaca i ulja (u daljem
tekstu masnoćom) - posuti sa dve, vrhom, pune kašike suve smese -
preklopiti drugom korom - poprskati je masnoćom - posuti sa dve kašike
suve smese - i na kraju preklopiti sa trećom korom - i nju poprskati
masnoćom, posuti suvom smesom i naneti deo fila sa jabukama, po celoj
kori (fil sa jabukama podeliti na pet delova, da bude u svim rolatima
ravnomerno raspoređen). Preko jabuka posuti sa delom suvog grožđa (koje
je prethodno oceđeno od ruma i podeljeno na pet delova).
5. Koru uviti u rolat (nije potrebno
savijati ivice kora ka unutra, jer fil neće iscureti) i, rolat, staviti
u, podmazani, pleh.
Isti postupak ređanja kora ponoviti, sve dok ima materijala. Poređane
rolate iseći na parčiće, po želji, pa ih preliti sa ostatkom masnoće.
6. Jabukovaču staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Pečenu pitu (kada porumeni)
izvaditi i ostaviti da se prohladi.
7. Sirup: U, odgovarajuću, posudu
staviti šećer i preliti ga sa vodom. Staviti na vatru, da provri.
Povremeno promešati, da bi se šećer rastopio. Kada provri smanjiti
temperaturu i, na srednjoj temperaturi, pustiti da sirup vri, od momenta
ključanja, 10 minuta.
8. Kuvani sirup skloniti sa vatre i ostaviti ga deset minuta da se prohladi. Prohlađenim sirupom preliti pitu.
Prelivenu pitu ostaviti da se, potpuno, ohladi na sobnoj temeraturi, pa je staviti u fržider.
9. Najbolje bi bilo da pita prenoći u
frižideru (ako možete da izdržite, pošto moja deca i ja to nismo mogli
da ispoštujemo), pa je zatim poslužiti.
Коментари
Постави коментар