Limun štanglice sa oblandom
Potrebno je:
- 2 lista velikih oblandi
Testo za koricu:
- 6 belanaca
- 150 g mlevenih oraha
- 2 štangle narendane čokolade
- 2 kašike brašna
- 4 kašike šećera
Fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 250 g maslaca (ili margarina)
- 1 limun (korica i sok)
Priprema:
1. Korica: U dublju posudu staviti
belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti ih u čvrsti šam.
Dodati izrendanu čokoladu i brašno i mikserom, sa najmanjom brzinom,
sjedinitiu sa belancima. Ubaciti mlevene orahe i špatulom ih sjediniti.
Koru peću u plehu, preko pek papira, koji odgovara veličini oblande.
Ispečenu koru, zajedno sa papirom prebaciti na radnu površinu i, još dok
je vruća, dugačkim nožem je odvojiti od pek papira. Ostaviti je da se
ohladi.
2. Fil: Žumanca staviti u posudu,
koja će ići na vatru, i uz postepeno dodavanje šećera, penasto umutiti.
Žumanca mutiti sve dok ne postanu kremasta i "pobele".
3. Posudu sa umućenim žumancima
staviti na vodenu paru i skuvati krem. Skuvani krem skloniti sa vatre i
dodati izrendanu koricu i sok od limuna. Promešati i prekriti providnom
folijom. Ostaviti da se ohladi. Hladan krem mikserom umutiti, pa
dodati, prethodno umućen, maslac (ili margarin). Dobro sjediniti.
4. Na plato za torte staviti jednu
koricu oblande i premazati je sa pola fila. Preko staviti ispečenu koru
i, blago, je pritisnuti u fil. Zatim, preko staviti ostatak fila i
preklopiti sa drugom korom oblande, koju, takođe, treba blago
pritisnuti, prema filu.
5. Preko oblande staviti veći
poslužavnik, da bi pritisnuo, malo, korice da se zalepe za fil. Oblandu
staviti u frižider, preko noći. Narednog dana je iseći na štanglice.
Коментари
Постави коментар