Manastirski hleb
Potrebno je:
- 250 g crnog brašna
 - 1/2 kg belog pšeničnog brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - 1/2 kašičice kima
 - 200 ml tople vode
 
... i još:
- 1 kašika semenki suncokreta
 - 1 kašika semenki bundeve (golica)
 - 1 kašika susama
 - 1 kašika mlevenog, lana
 
Priprema:
      1. Ovo je recept iz knjige 
Svetogorski Kuvar (autor - Onufrije Hilandarac), koju su mi sinovi 
poklonili i, neopisivo, obradovali.
Ja sam mere za hleb smanjila na pola, a originalni recept je: 1/2 kg 
integralnog ili nekog drugog, tamnog, brašna, 1 kg belog pšeničnog 
brašna, 1,5 kesica suvog kvasca, 1,5 kafena kašičica soli, po dve supene
 kašike semenki (suncokretovo seme, bundevino, susam, laneno seme), 
kafena kašičica kima i 1-2 kašike maslinovog ulja. Od ove količine testa
 možete ispeći dva, veća, ili tri, manja, hleba.
     
    
      2. U, toplu, vodu staviti kašičicu 
šećera, promešati, pa dodati, izmrvljeni kvasac. Ostaviti da kvasac 
nadođe. U vanglicu staviti obe vrste brašna, sjediniti ih, zatim dodati 
so, maslinovo ulje, kim i semenke. Toplu vodu sipati toliko da se dobije
 testo koje se odvaja od ruku. Zamešeno testo ostaviti da udvostruči 
svoju zapreminu.
     
    
      3. Uskislo testo još jedanput 
premesiti, uz dodavanje, malo, brašna. Zatim testo prebacite u posudu, u
 kojoj će se peći, koju ste obložili pek papirom i ostaviti da, dobro, 
naraste (ja sam hleb pekla u dubljoj šerpi, a ako hoćete vekne, testo 
podelite, pa svaki deo razvući, malo, oklagijom, zaviti u rolate i 
staviti u, uske,  plehove).
     
    
      4. Naraslo testo, u posudi u kojoj 
će se peći, premazati mešavinom ulja i vode (u originalnom receptu testo
 možete posuti susamom) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu 
rernu, na 180 stepeni - 50 minuta.
     
    
      5. Pečeni hleb izvaditi, premazati 
ga vodom i prebaciti na kuhinjsku krpu. Dobro ga umotati, ostaviti da se
 ohladi, pa ga isečite i poslužite.
     
    



Коментари
Постави коментар