Manastirski hleb
Potrebno je:
- 250 g crnog brašna
- 1/2 kg belog pšeničnog brašna
- 1 kockica kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice kima
- 200 ml tople vode
... i još:
- 1 kašika semenki suncokreta
- 1 kašika semenki bundeve (golica)
- 1 kašika susama
- 1 kašika mlevenog, lana
Priprema:
1. Ovo je recept iz knjige
Svetogorski Kuvar (autor - Onufrije Hilandarac), koju su mi sinovi
poklonili i, neopisivo, obradovali.
Ja sam mere za hleb smanjila na pola, a originalni recept je: 1/2 kg
integralnog ili nekog drugog, tamnog, brašna, 1 kg belog pšeničnog
brašna, 1,5 kesica suvog kvasca, 1,5 kafena kašičica soli, po dve supene
kašike semenki (suncokretovo seme, bundevino, susam, laneno seme),
kafena kašičica kima i 1-2 kašike maslinovog ulja. Od ove količine testa
možete ispeći dva, veća, ili tri, manja, hleba.
2. U, toplu, vodu staviti kašičicu
šećera, promešati, pa dodati, izmrvljeni kvasac. Ostaviti da kvasac
nadođe. U vanglicu staviti obe vrste brašna, sjediniti ih, zatim dodati
so, maslinovo ulje, kim i semenke. Toplu vodu sipati toliko da se dobije
testo koje se odvaja od ruku. Zamešeno testo ostaviti da udvostruči
svoju zapreminu.
3. Uskislo testo još jedanput
premesiti, uz dodavanje, malo, brašna. Zatim testo prebacite u posudu, u
kojoj će se peći, koju ste obložili pek papirom i ostaviti da, dobro,
naraste (ja sam hleb pekla u dubljoj šerpi, a ako hoćete vekne, testo
podelite, pa svaki deo razvući, malo, oklagijom, zaviti u rolate i
staviti u, uske, plehove).
4. Naraslo testo, u posudi u kojoj
će se peći, premazati mešavinom ulja i vode (u originalnom receptu testo
možete posuti susamom) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 180 stepeni - 50 minuta.
5. Pečeni hleb izvaditi, premazati
ga vodom i prebaciti na kuhinjsku krpu. Dobro ga umotati, ostaviti da se
ohladi, pa ga isečite i poslužite.
Коментари
Постави коментар