Višnje, griz, rum...
Kora:
- 200 g smeđeg šećera
- 440 ml mleka
- 180 g pšeničnog griza
Fil:
- 400 g očišćenih višanja
- 440 ml vode
- 150 g smeđeg šećera
- 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
- 2 pune kašike gustina
- 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
... i još:
- 2 kesice šlag pene
Priprema:
1. Kora: šećer staviti u,
odgovarajuću, posudu i staviti ga da se karameliše (pazite da previše ne
potamni, onda će biti gorak). Kada se šećer karamelisao, postepeno,
sipati vrelo mleko. Na tihoj temperaturi, postepeno, mešajući sačekati
da se šećer rastopi.
2. Kada se šećer, potpuno, rastopio,
pustiti da smesa provri. U provreli karamel, postepeno, dodavati griz.
Uz, stalno, mešanje kuvati dok se smesa ne zgusne.
3. Kalup, vel. 30x20cm, premazati
uljem i, odmah, vrelu smesu, sa grizom, izručiti i formirati koricu (da
se ne biste izgoreli koru formirajte pomoću kašike ili kese).
4. Fil: Višnje staviti u cetku da se
ocede (sačuvati tečnost koju višnje puste). U tečnost od višanja
dodajte vodu, toliko da ukupna količina tečnosti bude 440 ml.
100 ml odvojiti i razmutiti puding i gustin. Ostatak, zajedno, sa
šećerom staviti na vatru. Kada se šećer rastopio dodati višnje i, na
tihoj temperaturi, kuvati 10 minuta. Zatim ubaciti mešavinu pudinga i
gustina, dodati rum šećer i kuvati, uz neprestano mešanje, dok se ne
zgusne.
5. Voćni fil, odmah, izručiti preko korice, u plehu. Poravnati i ostaviti da se ohladi.
Šlag penu umutiti, po uputstvu sa pakovanja i staviti je preko voćnog fila.
6. Ostaviti kolač u frižider da se, dobro, ohladi. Iseći ga na kocke i poslužiti.
7. Ideju za ovaj kolač sam videla na sajtu Coolinarika (sa mojim, malim, izmenama).
Predivno 🖒❤🌷
ОдговориИзбриши