Čokoladni mafini sa višnjama
Testo:
- 400 g brašna
- 250 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 70 ml mleka
- 1/4 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 200 ml mleka
- 100 g čokolade
- 100 g šećera
- 1 kašika kakaoa
- 4 kašike gustina
...i još:
- 100 g višanja
- 1 jaje
Priprema:
1. Omekšali maslac staviti u
dublju posudu, dodati šećer, pa ga viljuškom umutiti. Dodati jaje i
mleko, pa sjediniti. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i
zamesiti testo. Umešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti u
frižider jedan sat.
2. Fil: Od 200 ml mleka
odvojiti malo i razmutiti gustin. Ostalo mleko sipati u šerpicu, dodati
šećer, kakao i izlomljenu čokoladu. Staviti na šporet da se sastojci
otope. Kada mleko provri sipati, polako, razmućeni gustin, uz neprekidno
mućenje žicom. Skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom
folijom i ostaviti da se ohladi.
3. Testo izvaditi iz frižidera i na, pobrašnjenoj, radnoj površini razviti ga, oko, 2 mm debljine. Većom modlom vaditi krugove.
4. Izvađene krugove testa staviti u, podmazani, kalup za mafine i prstima izvući testo do ruba kalupa (kalup za 12 mafina).
5. Preko testa staviti po kašičicu fila i po nekoliko višanja. Preko fila i višanja, ponovo, staviti po kašičicu fila.
6. Zatim izvaditi manje krugove
testa, da posluže kao "poklpoac". Ivice napunjenog testa premazati
razmućenim belancetom, pa staviti manje krugove i rukom spojiti ivice.
Zatim, malom, viljuškicom ih, dodatno, spojiti.
7. Površinu premazati sa umućenim
žumancetom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170
stepeni. Pečene izvaditi, ohladiti i poslužiti.
8. Od ostatka testa napravila sam malu štrudlu sa džemom i suvim grožđem.
Коментари
Постави коментар