Čokoladni mafini sa višnjama
Testo:
- 400 g brašna
 - 250 g maslaca
 - 80 g šećera
 - 1 jaje
 - 70 ml mleka
 - 1/4 kašičica praška za pecivo
 
Fil:
- 200 ml mleka
 - 100 g čokolade
 - 100 g šećera
 - 1 kašika kakaoa
 - 4 kašike gustina
 
...i još:
- 100 g višanja
 - 1 jaje
 
Priprema:
      1. Omekšali maslac staviti u 
dublju posudu, dodati šećer, pa ga viljuškom umutiti. Dodati jaje i 
mleko, pa sjediniti. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i 
zamesiti testo. Umešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti u 
frižider jedan sat.
     
    
      2. Fil: Od 200 ml mleka
 odvojiti malo i razmutiti gustin. Ostalo mleko sipati u šerpicu, dodati
 šećer, kakao i izlomljenu čokoladu. Staviti na šporet da se sastojci 
otope. Kada mleko provri sipati, polako, razmućeni gustin, uz neprekidno
 mućenje žicom. Skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom 
folijom i ostaviti da se ohladi.
     
    
      3. Testo izvaditi iz frižidera i na, pobrašnjenoj, radnoj površini razviti ga, oko, 2 mm debljine. Većom modlom vaditi krugove.
     
    
      4. Izvađene krugove testa staviti u, podmazani, kalup za mafine i prstima izvući testo do ruba kalupa (kalup za 12 mafina).
     
    
      5. Preko testa staviti po kašičicu fila i po nekoliko višanja. Preko fila i višanja, ponovo, staviti po kašičicu fila.
     
    
      6. Zatim izvaditi manje krugove 
testa, da posluže kao "poklpoac". Ivice napunjenog testa premazati 
razmućenim belancetom, pa staviti manje krugove i rukom spojiti ivice. 
Zatim, malom, viljuškicom ih, dodatno, spojiti.
     
    
      7. Površinu premazati sa umućenim 
žumancetom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 
stepeni. Pečene izvaditi, ohladiti i poslužiti.
     
    
      8. Od ostatka testa napravila sam malu štrudlu sa džemom i suvim grožđem.
     
    



Коментари
Постави коментар