Rolat sa sirom i prazilukom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu

Smesa za premazivanje kora:

  • 3 belanceta
  • 120 g gustog jogurta
  • 180 ml ulja
  • 140 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli

Fil:

  • 350 g domaćeg, kravljeg, sira (ili feta sir)
  • 3 žumanca
  • 1 jaje
  • 1 srednji struk praziluka

Priprema:

1. Smesa za premazivanje kora: U vanglicu staviti belanca i, mikserom, čvrsto ih umutiti. Dodati jogurt i ulje, pa sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i soli. Dobro umutiti. Umućenu smesu ostaviti da odstoji pola sata.
2. Fil: Sir staviti u dublju posudu i viljuškom ga izmrviti. Dodati žumanca i jaje. Viljuškom sjediniti jaja sa sirom. Praziluk očistiti i sitno iseckati, pa ga dodati u smesu sira i jaja. Promešati, da se svi sastojci dobro sjedine.
3. Od fila odvojiti tri kašike, u manju posudu, i ostaviti na stranu. Na radnu podlogu raširiti jednu koru i naneti preko kore tri kašike premaza. Kuhinjskom četkicom premaz rasporediti preko cele kore. Dalje nastaviti ređanje kora i svaku koru premazati sa po tri kašike premaza. Zadnju koru, takođe, premazati smesom za premazivanje. Preko zadnje kore, ravnomerno, rasporediti fil.
4. Ivice kora, vrlo malo, saviti ka unutra i kore uviti u rolat. Rolat prebaciti u pleh (od el. šporeta) preko pek papira. Prebačeni rolat premazati smesom za premazivanje, koju smo odvojili.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 190 stepeni i staviti rolat da se peče. Pečeni rolat izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi, pa ga iseći. Ako ne volite hrskavu koricu, rolat kada izvadite iz rerne prekrite kuhinjskom krpom, sačekati da se prohladi, pa ga iseći.

Коментари

Популарни постови