Rolat sa sirom i prazilukom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Smesa za premazivanje kora:
- 3 belanceta
- 120 g gustog jogurta
- 180 ml ulja
- 140 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1,5 kašičica soli
Fil:
- 350 g domaćeg, kravljeg, sira (ili feta sir)
- 3 žumanca
- 1 jaje
- 1 srednji struk praziluka
Priprema:
1. Smesa za premazivanje kora: U
vanglicu staviti belanca i, mikserom, čvrsto ih umutiti. Dodati jogurt i
ulje, pa sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i
soli. Dobro umutiti. Umućenu smesu ostaviti da odstoji pola sata.
2. Fil: Sir staviti u dublju posudu i
viljuškom ga izmrviti. Dodati žumanca i jaje. Viljuškom sjediniti jaja
sa sirom. Praziluk očistiti i sitno iseckati, pa ga dodati u smesu sira i
jaja. Promešati, da se svi sastojci dobro sjedine.
3. Od fila odvojiti tri kašike, u
manju posudu, i ostaviti na stranu.
Na radnu podlogu raširiti jednu koru i naneti preko kore tri kašike
premaza. Kuhinjskom četkicom premaz rasporediti preko cele kore. Dalje
nastaviti ređanje kora i svaku koru premazati sa po tri kašike premaza.
Zadnju koru, takođe, premazati smesom za premazivanje. Preko zadnje
kore, ravnomerno, rasporediti fil.
4. Ivice kora, vrlo malo, saviti ka
unutra i kore uviti u rolat. Rolat prebaciti u pleh (od el. šporeta)
preko pek papira. Prebačeni rolat premazati smesom za premazivanje, koju
smo odvojili.
5. Rernu uključiti da se zagreje na
190 stepeni i staviti rolat da se peče. Pečeni rolat izvaditi iz rerne i
ostaviti da se prohladi, pa ga iseći.
Ako ne volite hrskavu koricu, rolat kada izvadite iz rerne prekrite
kuhinjskom krpom, sačekati da se prohladi, pa ga iseći.
Коментари
Постави коментар