Čokoladni krem kolač sa kokosom
Kora:
- 440 ml jogurta
- 80 g kokosa
- 200 g šećera
- 160 g pšeničnog griza
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup:
- 300 ml vode
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
Fil:
- 1 l mleka
- 3 kesice pudinga sa ukusom čokolade
- 8 kašika šećera
- 100 g crne čokolade
... i još:
- 2 kesice šlag pene
Priprema:
1. Sirup: Za ovaj kolač prvo treba
spremiti sirup i ostaviti ga da se, potpuno, ohladi.
U manju posudu sipati vodu, dodati obe vrste šećera i staviti da provri.
Čim provri (i šećer se rastopi) skloniti posudu sa vatre i ostaviti da
se ohladi.
2. Kora: Uzeti pleh, vel. 35x20cm,
podmazati ga uljem i posuti brašnom. Blago rukama udarati po plehu, tako
da se brašno, ravnomerno, rasporedi po celom plehu. Višak brašna
istresti.
U vanglicu staviti kokos, šećer, griz i prašak za pecivo. Promešati
kašikom. Sipati jogurt, pa žicom za mućenje dobro sjediniti sastojke.
Testo sipati u pripremljeni pleh, kašikom ga rasporediti i staviti da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
3. Koricu peći dok blago porumeni
(probati čačkalicom da li je pečena). Pečenu koricu, odmah po vađenju iz
rerne, preliti hladnim sirupom i ostaviti da korica upije sirup.
4. Fil: Od ukupne količine mleka
(1l) odvojiti 300 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom i izlomljenom
čokoladom, staviti da provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti puding.
Žicom za mućenje, povremeno, promešati mleko, da bi se čokolada brže
rastopila. U provrelo mleko sipati razmućeni puding i uz neprekidno
mešanje, žicom za mućenje, skuvati krem. Skuvani krem odmah sipati preko
kore. Kašikom ga, ravnomerno, rasporediti. Pleh prekriti providnom
folijom, da ne bi uhvatio koricu, i ostaviti da se krem ohladi.
5. Šlag penu umutiti prema uputstvu,
sa pakovanja i premazati površinu, ohlađenog, kolača. Kolač ostaviti u
frižider, najmanje dva sata. Zatim ga iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар