Čokoladni krem kolač sa kokosom
Kora:
- 440 ml jogurta
 - 80 g kokosa
 - 200 g šećera
 - 160 g pšeničnog griza
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Sirup:
- 300 ml vode
 - 4 kašike šećera
 - 1 kesica vanilinog šećera
 
Fil:
- 1 l mleka
 - 3 kesice pudinga sa ukusom čokolade
 - 8 kašika šećera
 - 100 g crne čokolade
 
... i još:
- 2 kesice šlag pene
 
Priprema:
      1. Sirup: Za ovaj kolač prvo treba 
spremiti sirup i ostaviti ga da se, potpuno, ohladi.
U manju posudu sipati vodu, dodati obe vrste šećera i staviti da provri.
 Čim provri (i šećer se rastopi) skloniti posudu sa vatre i ostaviti da 
se ohladi.
     
    
      2. Kora: Uzeti pleh, vel. 35x20cm, 
podmazati ga uljem i posuti brašnom. Blago rukama udarati po plehu, tako
 da se brašno, ravnomerno, rasporedi po celom plehu. Višak brašna 
istresti.
U vanglicu staviti kokos, šećer, griz i prašak za pecivo. Promešati 
kašikom. Sipati jogurt, pa žicom za mućenje dobro sjediniti sastojke. 
Testo sipati u pripremljeni pleh, kašikom ga rasporediti i staviti da se
 peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
     
    
      3. Koricu peći dok blago porumeni 
(probati čačkalicom da li je pečena). Pečenu koricu, odmah po vađenju iz
 rerne, preliti hladnim sirupom i ostaviti da korica upije sirup.
     
    
      4. Fil: Od ukupne količine mleka 
(1l) odvojiti 300 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom i izlomljenom 
čokoladom, staviti da provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti puding. 
Žicom za mućenje, povremeno, promešati mleko, da bi se čokolada brže 
rastopila. U provrelo mleko sipati razmućeni puding i uz neprekidno 
mešanje, žicom za mućenje, skuvati krem. Skuvani krem odmah sipati preko
 kore. Kašikom ga, ravnomerno, rasporediti. Pleh prekriti providnom 
folijom, da ne bi uhvatio koricu, i ostaviti da se krem ohladi.
     
    
      5. Šlag penu umutiti prema uputstvu,
 sa pakovanja i premazati površinu, ohlađenog, kolača. Kolač ostaviti u 
frižider, najmanje dva sata. Zatim ga iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар