Domaći burek
Testo:
- 1/2 kg brašna
 - 300 ml tople vode
 - 2 kašičice soli
 
... i još:
- 1/2 kg domaćeg sira
 - svinjska mast/ulje
 
Priprema:
      1. U vanglicu staviti brašno, dodati
 so i, uz postepeno sipanje vode, zamesiti testo. Testo možete mesiti na
 dva načina: Lakši način (tako sam i ja uradila) - na mikser staviti 
nastavke za testo i mesiti testo 10 minuta, ili teži način, da sve to 
uradite rukama. 
Svinjska mast treba da bude sobne temperature, potpuno mekana, pa njom 
dobro premazati radnu površinu. Izručiti, umešeno, testo i podeliti ga 
na četiri, jednaka, dela. Od svakog dela napraviti jufkicu, obilno ih 
premazati mašću (omekšalom), s jedne i druge strane i poređati ih na 
podmazanu podlogu.  Jufkice prekriti providnom folijom i ostaviti pola 
sata, da testo miruje.
     
    
      2. Uzeti dublju tepsiju, vel. 26cm, 
dobro je premazati mašću i ostaviti na stranu.
Uzeti prvu jufkicu istaviti je na, dobro,  podmazanu podlogu. Ruke 
namazati mašću i početi sa razvlačenjem kore. Koru, od sredine, blago 
rukama gurati, u krug. Više puta je premazati mašću i razviti je da bude
 providna (vrlo lako se testo razvlači). Koru preklopiti u obliku pisma -
 od vas do sredine kore, zatim suprotnu stranu prebaciti preko, levu 
stranu do polovine kore i desnu preko. Svaki preklopljeni deo premazati 
mašću (staviti na dlan ruke omekšalu mast pa preći preko kore). 
Preklopljenu koru ostaviti na stranu.
     
    
      3. Uzeti drugu jufkicu i razviti je 
na isti način kao i prvu. Na sredinu razvije kore staviti prvu, 
preklopljenu, koru. Preko te kore staviti trećinu izmrvljenog sira. 
Zatim razvijenu koru preklopiti preko postavljene kore (sa sirom), na 
isti način kao i prvu koru. Ostaviti kore na stranu.
     
    
      4. Zatim razvući teću jufkicu, u 
sredinu staviti prve dve, preklopljene kore, posuti delom sira i 
preklopiti, na opisani način. Na kraju, isto uraditi i sa četvrtom 
jufkicom.Formirano testo staviti u pripremljenu tepsiju i staviti da se 
peče u, prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Burek peći 35-40 
minuta, zavisi od rerne. 
     
    
      5. Kada burek dobro porumeni 
izvaditi ga iz rerne. Preko tepsije, u kojoj se burek pekao, staviti 
veću tepsiju i preokrenuti burek, tako da donja strana bude na površini.
 Burek iseći na četiri dela ili na osam, po želji.
     
    
      6. Poslužiti domaći burek uz jogurt ili kiselo mleko.
     
    
      7. Recept sam videla na internetu (Originalni burek - Maja Mor-Coolinarika).
     
    



Коментари
Постави коментар