Hleb sa medom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 250 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašika meda
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

1. U toploj vodi podići kvasac U vanglicu staviti brašno, so, med i ulje. Dodati, pripremljeni, kvasac i zamesiti testo. Ne dodavati više brašna! Nauljenim rukama umesiti testo (jako se lepo mesi i brzo prestaje da se lepi za ruke), u vanglici. Umešeno testo ostaviti u, nauljenoj, vanglici, koju prekrijemo providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči.
2. Uskislo testo premesiti nauljenim rukama i ostaviti da još jedanput udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 30cm x11cm x 8cm. Dno kalupa prekriti pek papirom, a stranice premazati uljem. Naraslo testo premesiti, nauljenim rukama ga izdužiti u dužinu pleha i prebaciti ga u pleh. Rukom ispretiskati površinu, da postane ravna. Pleh prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
4. Naraslo testo premazati mešavinom ulja i vode i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Kada hleb porumeni izvaditi pleh iz rerne i premazati ga vodom. Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti ga pet minuta u plehu. Zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti. Neverovatno mekani hleb, koji svoju svežinu zadržava, dok se ne potroši...

Коментари

Популарни постови