Hleb sa medom
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 250 ml vode
- 50 ml ulja
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašika meda
- 1,5 kašičica soli
Priprema:
1. U toploj vodi podići kvasac
U vanglicu staviti brašno, so, med i ulje. Dodati, pripremljeni, kvasac i
zamesiti testo. Ne dodavati više brašna!
Nauljenim rukama umesiti testo (jako se lepo mesi i brzo prestaje da se
lepi za ruke), u vanglici. Umešeno testo ostaviti u, nauljenoj,
vanglici, koju prekrijemo providnom folijom i ostaviti da se testo
udvostruči.
2. Uskislo testo premesiti nauljenim rukama i ostaviti da još jedanput udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 30cm
x11cm x 8cm. Dno kalupa prekriti pek papirom, a stranice premazati
uljem. Naraslo testo premesiti, nauljenim rukama ga izdužiti u dužinu
pleha i prebaciti ga u pleh. Rukom ispretiskati površinu, da postane
ravna. Pleh prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
4. Naraslo testo premazati mešavinom
ulja i vode i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180
stepeni. Kada hleb porumeni izvaditi pleh iz rerne i premazati ga vodom.
Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti ga pet minuta u plehu. Zatim ga
izvaditi iz pleha, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti.
Neverovatno mekani hleb, koji svoju svežinu zadržava, dok se ne potroši...
Коментари
Постави коментар