Krem kolač sa malinama
Kora:
- 300 g mekog brašna
- 200 g maslaca
- 70 g šećera
- 5 žumanaca
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
Fil:
- 5 belanaca
- 150 g šećera
- 6 kašika ulja
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 1 kesica vanilinog šećera
... i još:
- 1/2 kg malina
Priprema:
1. Kora: U vanglicu staviti brašno,
dodati šećer i prašak za pecivo. Promešati kašikom. Zatim ubaciti,
tanko, isečeni maslac. Rukama maslac sjediniti sa brašnom, u mrvičastu
strukturu. U početku to ide malo teže, pa kako se maslac zagreva pod
prstima tako se i vezuje za brašno.
2. Zatim dodati kiselu pavlaku,
vanilin šećer i žumanca. Zamesiti testo. Testo prebaciti na radnu
podlogu i podeliti ga na dva dela. 2/3 testa umotati u providnu foliju i
ostaviti u frižider, a 1/3 testa, takođe umotati u providnu foliju, i
ostaviti u zamrzivač. Oba testa treba da odstoje pola sata, u frižideru i
u zamrzivaču.
3. Fil: Belanca staviti u dublju
vanglicu i mikserom ih umutiti, u čvrsti šne. Postepeno dodavati
mešavinu šećera i vanilinog šećera i nastaviti sa mućenjem. Zatim dodati
ulje, pa ga kašikom sjediniti sa belancima. Na kraju, iz dva puta,
dodati puding i, takođe, kašikom dobro sjediniti, da nema grudvica.
4. Uzeti pleh za pečenje, vel. 35cm x
20cm. Stranice pleha premazati maslacem, a dno nije potrebno, jer je
testo masno. Uzeti testo iz frižidera i oklagijom ga, malo, razvući.
Zatim ga prebaciti u pleh i rukama "utapkati" koru. Testo se vrlo lepo
razvlači.
5. Preko testa sipati fil i kašikom
ga, ravnomerno, rasporediti po celom plehu. Tada izvaditi maline iz
zamrzivača, kao i trećinu testa. Maline rasporediti preko fila (znači
direktno iz zamrzivača, ne odmrzavati ih), a preko malina krupno
narendati izvađeno testo.
6. Kolač staviti u, prethodno
zagrejanu, rernu na 200 stepeni - 20 minuta da se peče. Zatim smanjiti
temperaturu na 170 stepeni i peći kolač do kraja (probati čačkalicom da
li je pečen. Meni je trebalo, u rerni sa ventilatorom, još 10 minuta).
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se, potpuno, ohladi. Zatim ga iseći na kocke, posuti prah šećerom i poslužiti.
8. Recept sam videla na internetu (Kutak "Bakinog brašna").
Коментари
Постави коментар