Krofne
Potrebno je:
- 750 g brašna + za domešivanje
 - 40 g svežeg kvasca
 - 60 g + 1 kašičica šećera
 - 150 g maslaca/margarina
 - 3 žumanceta
 - 1 jaje
 - 300 ml mleka
 - 50 ml ruma
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno i dodati 
maslac, isečen na tanke listiće. Rukama sjediniti brašno i maslac. Zatim
 dodati šećer, žumanca, jaje, rum i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti 
testo i prebaciti ga na, pobrašnjenu, podlogu. Testo mesiti 2-3 minuta, 
uz dodavanje po malo brašna (testo treba da bude mekano, a da se ne lepi
 za ruke).
     
    
      2. Umešeno testo formirati u oblik 
lopte i prebaciti u, nauljenu, vanglicu. Vanglicu prekriti providnom 
folijom i ostaviti da testo udvostruči, svoju, zapreminu.
     
    
      3. Uskislo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu i razviti ga, debljine 5-6mm. Modlom za krofne
 (ili čašom sa većim otvorom) vaditi krugove. Izvađene krugove testa 
poređati na veću kuhinjsku krpu ili stolnjak. Poređane krugove prekriti 
kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta, da narastu.
     
    
      4. U dublju posudu sipati ulje (ulja
 treba sipati da testo bude 2/3 u ulju, kada se stavi) i staviti ga da 
se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati, narasle,  krugove od testa i to 
tako, da prvo spuštate stranu koja je bila na površini (ja sam pržila po
 6 krofni). Čim spustite testo odmah posudu poklopiti. Krofne pržiti na 
srednjoj temperaturi. Kada donja strana krofni porumeni, otklopiti 
posudu, preokrenuti krofne i dalje pržiti bez poklapanja (znači, svaka 
tura kada se stavi testo poklopi se, a kada se krofne preokrenu poklopac
 se skloni).
     
    
      5. Pržene krofne vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. 
Krofne poslužiti posute šećerom u prahu, sa kremom ili vašim omiljenim džemom...
     
    
      6. Isprobajte ove krofne, testo je veoma vazdušasto, ukusno, a rum mu daje posebnu aromu...
     
    



Čitajući sastojke,vidim da će biti super. A to ste bili u pravu za rum.Ovo u vezi prevrtanja krofni nsam znala,ali volim uvek nešto novo čuti.Pozdrav.Koviljka Jeremić
ОдговориИзбришиVidim da pratite moje recepte i jako mi je drago, zbog toga. Srdačan pozdrav, od srca...
ОдговориИзбриши