Krofne

Potrebno je:

  • 750 g brašna + za domešivanje
  • 40 g svežeg kvasca
  • 60 g + 1 kašičica šećera
  • 150 g maslaca/margarina
  • 3 žumanceta
  • 1 jaje
  • 300 ml mleka
  • 50 ml ruma

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno i dodati maslac, isečen na tanke listiće. Rukama sjediniti brašno i maslac. Zatim dodati šećer, žumanca, jaje, rum i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo i prebaciti ga na, pobrašnjenu, podlogu. Testo mesiti 2-3 minuta, uz dodavanje po malo brašna (testo treba da bude mekano, a da se ne lepi za ruke).
2. Umešeno testo formirati u oblik lopte i prebaciti u, nauljenu, vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i razviti ga, debljine 5-6mm. Modlom za krofne (ili čašom sa većim otvorom) vaditi krugove. Izvađene krugove testa poređati na veću kuhinjsku krpu ili stolnjak. Poređane krugove prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta, da narastu.
4. U dublju posudu sipati ulje (ulja treba sipati da testo bude 2/3 u ulju, kada se stavi) i staviti ga da se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati, narasle, krugove od testa i to tako, da prvo spuštate stranu koja je bila na površini (ja sam pržila po 6 krofni). Čim spustite testo odmah posudu poklopiti. Krofne pržiti na srednjoj temperaturi. Kada donja strana krofni porumeni, otklopiti posudu, preokrenuti krofne i dalje pržiti bez poklapanja (znači, svaka tura kada se stavi testo poklopi se, a kada se krofne preokrenu poklopac se skloni).
5. Pržene krofne vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Krofne poslužiti posute šećerom u prahu, sa kremom ili vašim omiljenim džemom...
6. Isprobajte ove krofne, testo je veoma vazdušasto, ukusno, a rum mu daje posebnu aromu...

Коментари

  1. Čitajući sastojke,vidim da će biti super. A to ste bili u pravu za rum.Ovo u vezi prevrtanja krofni nsam znala,ali volim uvek nešto novo čuti.Pozdrav.Koviljka Jeremić

    ОдговориИзбриши
  2. Vidim da pratite moje recepte i jako mi je drago, zbog toga. Srdačan pozdrav, od srca...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови