Krofne
Potrebno je:
- 750 g brašna + za domešivanje
- 40 g svežeg kvasca
- 60 g + 1 kašičica šećera
- 150 g maslaca/margarina
- 3 žumanceta
- 1 jaje
- 300 ml mleka
- 50 ml ruma
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno i dodati
maslac, isečen na tanke listiće. Rukama sjediniti brašno i maslac. Zatim
dodati šećer, žumanca, jaje, rum i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti
testo i prebaciti ga na, pobrašnjenu, podlogu. Testo mesiti 2-3 minuta,
uz dodavanje po malo brašna (testo treba da bude mekano, a da se ne lepi
za ruke).
2. Umešeno testo formirati u oblik
lopte i prebaciti u, nauljenu, vanglicu. Vanglicu prekriti providnom
folijom i ostaviti da testo udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Uskislo testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu i razviti ga, debljine 5-6mm. Modlom za krofne
(ili čašom sa većim otvorom) vaditi krugove. Izvađene krugove testa
poređati na veću kuhinjsku krpu ili stolnjak. Poređane krugove prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta, da narastu.
4. U dublju posudu sipati ulje (ulja
treba sipati da testo bude 2/3 u ulju, kada se stavi) i staviti ga da
se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati, narasle, krugove od testa i to
tako, da prvo spuštate stranu koja je bila na površini (ja sam pržila po
6 krofni). Čim spustite testo odmah posudu poklopiti. Krofne pržiti na
srednjoj temperaturi. Kada donja strana krofni porumeni, otklopiti
posudu, preokrenuti krofne i dalje pržiti bez poklapanja (znači, svaka
tura kada se stavi testo poklopi se, a kada se krofne preokrenu poklopac
se skloni).
5. Pržene krofne vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
Krofne poslužiti posute šećerom u prahu, sa kremom ili vašim omiljenim džemom...
6. Isprobajte ove krofne, testo je veoma vazdušasto, ukusno, a rum mu daje posebnu aromu...
Čitajući sastojke,vidim da će biti super. A to ste bili u pravu za rum.Ovo u vezi prevrtanja krofni nsam znala,ali volim uvek nešto novo čuti.Pozdrav.Koviljka Jeremić
ОдговориИзбришиVidim da pratite moje recepte i jako mi je drago, zbog toga. Srdačan pozdrav, od srca...
ОдговориИзбриши