Pileća čorba sa knedlicama od šampinjona
Za čorbu:
- 4 veća pileća bataka sa karabatakom
 - 2 kockice za pileću supu
 - 1 kašika ulja
 - 1 manja tikvica
 - 2 srednje šargarepe
 - 2 manja korena peršuna
 - 1 manji struk praziluka
 - 2 žumanceta
 - 100 ml mleka
 - suvi biljni začin
 - mleveni biber
 
Za knedlice:
- 1 kašika ulja
 - 1 kašika izrendanog crnog luka
 - 100 g najsitnije iseckanih šampinjona (u secko)
 - 1 jaje
 - 1 kašika griza
 - 3 kašike prezli
 - 1 kašika brašna
 - 1/3 kašičice praška za pecivo
 - suvi biljni začin
 - biber
 
Priprema:
1. Knedlice: Prvo pripremiti 
knedlice i ostaviti ih na stranu. Kašiku ulja sipati u odgovarajuću 
posudu i staviti da se zagreje. Ubaciti crni luk, malo ga propržiti pa 
dodati šampinjine. Dinstati, sve dok ne ispari voda koju su pečurke 
pustile. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati umućeno 
jaje, griz, prezle, brašno, prašak za pecivo i dobro sjediniti. Ostaviti
 da odstoji pet minuta, pa vlažnim rukama praviti male knedlice (meni je
 mera bila mala kašičica za kafu).
     
    
2. Čorbica: Pileće meso odvojiti na 
batak i karabatak. Tikvicu oljuštiti i iseći na polukrugove. Koren 
peršuna, šargarepu i praziluk očistiti i iseći na kockice ili krugove.
     
    
3. Meso staviti u dublju posudu, 
preliti ga sa 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti na vatru. Kada 
prokuva skloniti penu, ubaciti kockice za supu i kuvati dok meso ne 
omekša.
     
    
4. Kada je meso omekšalo izvaditi ga
 iz supe, a supu procediti. Mesu skloniti kožicu, odvojiti ga od kostiju
 i iseći na parčiće, po želji. 
     
    
5. U drugu posudu na kašiku 
zagrejanog ulja ubaciti povrće da se prodinsta (3-5 minuta). Preliti ga 
proceđenom supom i ubaciti iseckano meso. Posuti biberom i suvi biljni 
začin, po ukusu, i na srednjoj temperaturi kuvati dok povrće ne omekša. 
     
    
6. Pri kraju kuvanja dodati umućena 
žumanca sa mlekom (ko voli gušću čorbicu dodati i dve kašičice brašna, 
razmućena u malo hladne vode). Probati da li treba dodati još šta od 
začina i ubaciti knedlice. Knedlice kada isplivaju, kuvati još pet 
minuta. 
     
    
7. Čorbicu poslužiti sa salatom, po želji (ja volim u čorbicu da dodam i malo limunovog soka).
     
    



Коментари
Постави коментар