Pileća čorba sa knedlicama od šampinjona
Za čorbu:
- 4 veća pileća bataka sa karabatakom
- 2 kockice za pileću supu
- 1 kašika ulja
- 1 manja tikvica
- 2 srednje šargarepe
- 2 manja korena peršuna
- 1 manji struk praziluka
- 2 žumanceta
- 100 ml mleka
- suvi biljni začin
- mleveni biber
Za knedlice:
- 1 kašika ulja
- 1 kašika izrendanog crnog luka
- 100 g najsitnije iseckanih šampinjona (u secko)
- 1 jaje
- 1 kašika griza
- 3 kašike prezli
- 1 kašika brašna
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- suvi biljni začin
- biber
Priprema:
1. Knedlice: Prvo pripremiti
knedlice i ostaviti ih na stranu. Kašiku ulja sipati u odgovarajuću
posudu i staviti da se zagreje. Ubaciti crni luk, malo ga propržiti pa
dodati šampinjine. Dinstati, sve dok ne ispari voda koju su pečurke
pustile. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati umućeno
jaje, griz, prezle, brašno, prašak za pecivo i dobro sjediniti. Ostaviti
da odstoji pet minuta, pa vlažnim rukama praviti male knedlice (meni je
mera bila mala kašičica za kafu).
2. Čorbica: Pileće meso odvojiti na
batak i karabatak. Tikvicu oljuštiti i iseći na polukrugove. Koren
peršuna, šargarepu i praziluk očistiti i iseći na kockice ili krugove.
3. Meso staviti u dublju posudu,
preliti ga sa 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti na vatru. Kada
prokuva skloniti penu, ubaciti kockice za supu i kuvati dok meso ne
omekša.
4. Kada je meso omekšalo izvaditi ga
iz supe, a supu procediti. Mesu skloniti kožicu, odvojiti ga od kostiju
i iseći na parčiće, po želji.
5. U drugu posudu na kašiku
zagrejanog ulja ubaciti povrće da se prodinsta (3-5 minuta). Preliti ga
proceđenom supom i ubaciti iseckano meso. Posuti biberom i suvi biljni
začin, po ukusu, i na srednjoj temperaturi kuvati dok povrće ne omekša.
6. Pri kraju kuvanja dodati umućena
žumanca sa mlekom (ko voli gušću čorbicu dodati i dve kašičice brašna,
razmućena u malo hladne vode). Probati da li treba dodati još šta od
začina i ubaciti knedlice. Knedlice kada isplivaju, kuvati još pet
minuta.
7. Čorbicu poslužiti sa salatom, po želji (ja volim u čorbicu da dodam i malo limunovog soka).
Коментари
Постави коментар