Pogača sa kiselom pavlakom
Potrebno je:
- 600 g mekog brašna (T- 400) + za domešivanje
 - 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
 - 200 ml mleka
 - 100 ml ulja
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašika šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 - 1 jaje
 
Za premazivanje pogače:
- 1 jaje
 - 1 mala kašičica ulja
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, so, jaje,
 kiselu pavlaku i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Prebaciti testo 
na, pobrašnjenu, radnu površinu i uz dodavanje brašna umesiti glatko, 
mekano, testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo vratiti u nauljenu 
vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči 
svoju zapreminu.
     
    
      2. Uzeti dublju tepsiju, vel. 28cm, 
premazati je maslacem, a dno prekriti pek papirom. Uskislo testo blago 
premesiti i prebaciti u tepsiju. Nauljenim rukama razvući testo u koru, 
po celoj tepsiju. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo, još 
jedanput, naraste. 
     
    
      3. Naraslo testo u tepsiji premazati
 mešavinom jajeta i ulja i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu 
rernu, na 190 stepeni. U toku pečenja, kada pogača porumeni (ako bude 
potrebno), prekriti je alu folijom. 
     
    
      4. Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz tepsije, umotati je u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
Prohlađenu pogaču izlomite (nikako je ne sečite nožem) i poslužite.
     
    



Коментари
Постави коментар