Pogača sa kiselom pavlakom
Potrebno je:
- 600 g mekog brašna (T- 400) + za domešivanje
- 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 1 jaje
Za premazivanje pogače:
- 1 jaje
- 1 mala kašičica ulja
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, so, jaje,
kiselu pavlaku i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Prebaciti testo
na, pobrašnjenu, radnu površinu i uz dodavanje brašna umesiti glatko,
mekano, testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo vratiti u nauljenu
vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči
svoju zapreminu.
2. Uzeti dublju tepsiju, vel. 28cm,
premazati je maslacem, a dno prekriti pek papirom. Uskislo testo blago
premesiti i prebaciti u tepsiju. Nauljenim rukama razvući testo u koru,
po celoj tepsiju. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo, još
jedanput, naraste.
3. Naraslo testo u tepsiji premazati
mešavinom jajeta i ulja i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 190 stepeni. U toku pečenja, kada pogača porumeni (ako bude
potrebno), prekriti je alu folijom.
4. Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz tepsije, umotati je u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
Prohlađenu pogaču izlomite (nikako je ne sečite nožem) i poslužite.
Коментари
Постави коментар