Testenina u kremastom sosu
Potrebno je:
- 400 g široke, čipkaste, testenine
Sos:
- 200 g dimljene, mesnate, slaninice
- 100 g dimljene pečenice
- 1 struk praziluka (beli deo)
- 200 g šampinjona
- 1 manja tikvica
- 3 veća čena belog luka
- 1 sveža ljuta papričica
- 1 kesica za sos (4 vrste sira)
- 300 ml vode
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 120 g iseckane gaude
- ulje
- mleveni biber
- suvi biljni začin
Priprema:
1. Slaninicu iseći na kockice,
pečenicu na trake, praziluk na polukrugove, beli luk sitno iseckati,
šampinjone iseći na deblje listiće, tikvicu na polukrugove i ljutu
papričicu na krugove.
2. U dublju posudu sipati ulje i
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti slaninicu da se
proprži. Kada slaninica počne da rumeni ubaciti isečenu pečenicu.
Pržiti, uz postepeno mešanje, dok slaninica i pečenica ne porumene.
Rešetkastom kašikom izvaditi ih iz ulja i prebaciti u tanjir.
3. Na istu masnoću staviti da se
isprže tikvice. Pržene tikvice (pržiti ih da porumene), rešetkastom
kašikom prebaciti na tanjir, sa slaninom i pečenicom.
4. Zatim, u masnoću gde se pržilo
meso i tikvica ubaciti praziluk, lutu papričicu, beli luk i šampinjone.
Posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, i promešati. Poklopiti
posudu i dinstati dok pečurke ne puste vodu. Zatim otklopiti i pustiti
da voda ispari.
5. U 300 ml tople vode rastvoriti
sos iz kesice. U posudu sa povrćem vratiti slaninicu, pečenicu i
tikvice. Promešati, pa naliti sa rastvorenim sosom i pavlakom za
kuvanje. Dobro promešati, probati da li treba još dosoliti i, na tihoj
vatri, krčkati dok se sos, malo, ne zgusne. Tada ubaciti kačkavalj,
promešati, pustiti da provri i skloniti sa vatre. Poklopiti posudu i
držati je na toplom.
6. Testeninu skuvati po uputstvu sa pakovanja.
Skuvanu testeninu procediti i dodati u sos. Dobro promešati i poslužiti.
Коментари
Постави коментар