Testenina u kremastom sosu
Potrebno je:
- 400 g široke, čipkaste, testenine
 
Sos:
- 200 g dimljene, mesnate, slaninice
 - 100 g dimljene pečenice
 - 1 struk praziluka (beli deo)
 - 200 g šampinjona
 - 1 manja tikvica
 - 3 veća čena belog luka
 - 1 sveža ljuta papričica
 - 1 kesica za sos (4 vrste sira)
 - 300 ml vode
 - 300 ml pavlake za kuvanje
 - 120 g iseckane gaude
 - ulje
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 
Priprema:
      1. Slaninicu iseći na kockice, 
pečenicu na trake, praziluk na polukrugove, beli luk sitno iseckati, 
šampinjone iseći na deblje listiće, tikvicu na polukrugove i ljutu 
papričicu na krugove.
     
    
      2. U dublju posudu sipati ulje i 
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti slaninicu da se 
proprži. Kada slaninica počne da rumeni ubaciti isečenu pečenicu. 
Pržiti, uz postepeno mešanje, dok slaninica i pečenica ne porumene. 
Rešetkastom kašikom izvaditi ih iz ulja i prebaciti u tanjir.
     
    
      3. Na istu masnoću staviti da se 
isprže tikvice. Pržene tikvice (pržiti ih da porumene), rešetkastom 
kašikom prebaciti na tanjir, sa slaninom i pečenicom. 
     
    
      4. Zatim, u masnoću gde se pržilo 
meso i tikvica ubaciti praziluk, lutu papričicu, beli luk i šampinjone. 
Posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, i promešati. Poklopiti
 posudu i dinstati dok pečurke ne puste vodu. Zatim otklopiti i pustiti 
da voda ispari.
     
    
      5. U 300 ml tople vode rastvoriti 
sos iz kesice. U posudu sa povrćem vratiti slaninicu, pečenicu i 
tikvice. Promešati, pa naliti sa rastvorenim sosom i pavlakom za 
kuvanje. Dobro promešati, probati da li treba još dosoliti i, na tihoj 
vatri, krčkati dok se sos, malo, ne zgusne. Tada ubaciti kačkavalj, 
promešati, pustiti da provri i skloniti sa vatre. Poklopiti posudu i 
držati je na toplom.  
     
    
      6. Testeninu skuvati po uputstvu sa pakovanja.
Skuvanu testeninu procediti i dodati u sos. Dobro promešati i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар