Čorba sa spanaćem i piletinom
Potrebno je:
- 2 veća pileća bataka sa karabatakom
- 1 veća šargarepa
- 1 veći koren paškanata
- 1 veći koren peršuna
- 1/2 manjeg korena celera
- 1/2 vezice peršuna
- 3 srednja krompira
- 300 g spanaća
- 80 ml vode
- 2 kašičice brašna
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- ulje
... i još:
- 1 žumance
- 100 ml mleka
Priprema:
1. Meso odvojiti na batake i
karabatake. Očistiti šargarepu, koren paškanata, peršuna i celera, pa ih
iseckati na kockice. Lišće peršuna sitno iseckati. Krompir očistiti i
iseći na kockice. Spanać oprati i sitno iseckati.
2. U dublju posudu staviti ulje da
se zagreje. Na zagrejano ulje staviti pileće meso i malo ga propržiti.
Zatim dodati iseckanu šargarepu, paškanat, koren peršuna i celer. Naliti
sa 1,5 l vrele vode i kuvati (poklopljeno, na srednjoj temperaturi). Na
pola kuvanja ubaciti iseckani krompir. Posuti mlevenim biberom i suvim
biljnim začinom po ukusu.
3. Kada meso bude kuvano izvaditi
ga, očistiti od kostiju i kožice, iseckati i vratiti u čorbu. Dodati
iseckani spanać i kuvati još 10-ak minuta. U 80 ml hladne vode razmutiti
2 kašičice brašna i sipati u čorbu. Promešati, probati da li treba
dodati još šta od začina i kuvati pet minuta.
4. Žumance dobro umutiti sa 100 ml
hladnog mleka. Dodavati, polako, jednu sipaću vrele čorbe, neprestano
muteći žicom za mućenje. Zatim, umućena, žumanca polako sipati u čorbu,
takođe, uz neprestano mućenje žicom. Ubaciti iseckani list peršuna,
promešati i ostaviti da se kuva 1-2 minuta.
5. Skloniti sa vatre i poslužiti. Čorbica je veoma ukusna uz dodatak kiselog mleka ili soka od limuna...
Коментари
Постави коментар