Ćureće meso iz marinade
Potrebno je:
- 2 ćureća bataka sa karabatakom
 - suvi biljni začin
 - mleveni biber
 - senf
 
Marinada:
- 4 kašičice soja sosa
 - 3 kašičice vorčester sosa
 - 2 kašičice tucane ljute paprike
 - 1 kašičica slatke začinske paprike
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 - 1 kašičica mlevenog bibera sa dodatkom limuna
 - ulje
 
I još:
- 100 ml ulja
 - 200 ml belog vina
 
Priprema:
      1. Ćureće meso odvojiti na batak i 
karabatak. Svako parče mesa posuti suvim biljnim začinom i mlevenim 
biberom, po ukusu. Zatim, svako parče mesa premazati, rukom, senfom. 
Začinjeno meso ostaviti u frižider, jedan sat. 
     
    
      2. Za marinadu sve sastojke staviti u manju posudu i naliti ulje, toliko, da se dobije smesa koja može da se premaže preko mesa. 
     
    
      3. Izvaditi meso iz frižidera i 
svako parče, rukom dobro, premazati marinadom (sa obe strane). 
Pripremljeno meso složiti u odgovarajuću posudu, poklopiti je i ostaviti
 preko noći u frižideru.  
     
    
      4. Narednog dana pripremiti pekač 
(ili odgovarajuću posudu koja može u rernu) za pečenje mesa. Ja sam, na 
dno pekača, stavila rešetku za pečenje. Svako parče mesa preliti sa po 
malo ulja (sa obe strane) i poređati u pekač, tako da kožica mesa bude 
na površini. U posudi, u kojoj je meso odležalo u frižideru, sipati ulje
 i belo vino. Promešati, da se sjedine sa začinima koji su ostali od 
marinade, pa preliti preko mesa. Poklopiti pekač (ili posudu dobro 
zatvoriti alu folijom) i staviti ga u, prethodno zagrejanu, rernu - na 
180 stepeni.
     
    
      5. Meso peći 1,5 sat. Zatim izvaditi
 iz rerne, pažljivo skloniti poklopac, preokrenuti meso, ponovo 
poklopiti i vratiti još pola sata. 
     
    
      6. Na kraju, ponovo, izvaditi pekač 
iz rerne, skloniti poklopac, preokrenuti meso (da kožica bude na 
površini) i vratiti u rernu da se zapeče. Za to vreme, 2-3 puta vaditi 
pekač i meso prelivati sokom od pečenja. Kada kožica porumeni izvaditi 
pekač iz rerne i ostaviti meso, pet minuta, da odstoji.
     
    
      7. Pečeno ćureće meso iz marinade poslužiti sa prilogom i salatom, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар