Ćureće meso iz marinade
Potrebno je:
- 2 ćureća bataka sa karabatakom
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- senf
Marinada:
- 4 kašičice soja sosa
- 3 kašičice vorčester sosa
- 2 kašičice tucane ljute paprike
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica mlevenog bibera sa dodatkom limuna
- ulje
I još:
- 100 ml ulja
- 200 ml belog vina
Priprema:
1. Ćureće meso odvojiti na batak i
karabatak. Svako parče mesa posuti suvim biljnim začinom i mlevenim
biberom, po ukusu. Zatim, svako parče mesa premazati, rukom, senfom.
Začinjeno meso ostaviti u frižider, jedan sat.
2. Za marinadu sve sastojke staviti u manju posudu i naliti ulje, toliko, da se dobije smesa koja može da se premaže preko mesa.
3. Izvaditi meso iz frižidera i
svako parče, rukom dobro, premazati marinadom (sa obe strane).
Pripremljeno meso složiti u odgovarajuću posudu, poklopiti je i ostaviti
preko noći u frižideru.
4. Narednog dana pripremiti pekač
(ili odgovarajuću posudu koja može u rernu) za pečenje mesa. Ja sam, na
dno pekača, stavila rešetku za pečenje. Svako parče mesa preliti sa po
malo ulja (sa obe strane) i poređati u pekač, tako da kožica mesa bude
na površini. U posudi, u kojoj je meso odležalo u frižideru, sipati ulje
i belo vino. Promešati, da se sjedine sa začinima koji su ostali od
marinade, pa preliti preko mesa. Poklopiti pekač (ili posudu dobro
zatvoriti alu folijom) i staviti ga u, prethodno zagrejanu, rernu - na
180 stepeni.
5. Meso peći 1,5 sat. Zatim izvaditi
iz rerne, pažljivo skloniti poklopac, preokrenuti meso, ponovo
poklopiti i vratiti još pola sata.
6. Na kraju, ponovo, izvaditi pekač
iz rerne, skloniti poklopac, preokrenuti meso (da kožica bude na
površini) i vratiti u rernu da se zapeče. Za to vreme, 2-3 puta vaditi
pekač i meso prelivati sokom od pečenja. Kada kožica porumeni izvaditi
pekač iz rerne i ostaviti meso, pet minuta, da odstoji.
7. Pečeno ćureće meso iz marinade poslužiti sa prilogom i salatom, po želji.
Коментари
Постави коментар