Lešnik torta
Korica sa kakaom:
- 4 jaja
 - 80 g šećera
 - 2 kašike kakaoa
 - 2 kašike brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Korice od lešnika (x2):
- 5 belanaca
 - 5 kašika šećera
 - 60 g mlevenih lešnika
 - 2 kašike brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Fil:
- 10 žumanaca
 - 300 g šećera
 - 120 g brašna
 - 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
 - 1 l mleka
 - 100 g mlevenih lešnika
 - 400 g maslaca
 - 200 g šećera u prahu
 - 200 ml slatke pavlake
 - 2 kesice šlag krema od vanile
 - 300 g nutele
 
... i još:
- 2 kesice šlag krema od čokolade
 
Priprema:
      1. Korica sa kakaom: Odvojiti 
belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i početi sa 
mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju dodavati, postepeno, 
šećer i mutiti sve dok se ne dobije čvrsti šne. Zatim dodavati jedno po 
jedno žumance, uz neprestano mućenje. Kada se dobije svetla smesa 
ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa (prethodno prosejanog
 preko cetke za čaj). Sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom.
     
    
      2. Dno dubljeg pleha, vel. 33x23cm, 
obložiti pek papirom (koga treba premazati uljem), a stranice premazati 
maslacem. U pripremljeni pleh sipati umućeno testo i staviti da se peče,
 u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni (meni se korica pekla 17 
minuta). 
Pečenu koricu izvaditi iz rerne, polako je odvojiti od pek papira (samo 
odvojiti, ne i skloniti) i zajedno sa pek papirom je prebaciti na veći 
pleh. 
     
    
      3. Korice od lešnika: 5 belanaca 
staviti u dublju vanglicu i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se
 zgušnjavaju dodavati, postepeno, 5 kašika šećera i mutiti dok se ne 
dobije čvrsti šam. Zatim dodati mešavinu brašna i praška za pecivo i 
mlevene lešnike (prethodno prepečenih). Sjediniti mikserom, najmanjom 
brzinom.
     
    
      4. Testo izručiti u pleh, preko pek 
papira, premazanog uljem. Poravnati površinu testa i staviti koricu da 
se peče (ja sam je pekla 13 minuta). Pečenu koricu izvaditi iz rerne, 
odvojiti od pek papira i zajedno sa pek papirom je prebaciti preko tamne
 korice.
     
    
      5. Na isti način ispeći još jednu 
koricu sa lešnicima i staviti je preko poređanih korica. Sve korice 
prekriti pek papirom, pa preko prebaciti veću kuhinjsku krpu. 
     
    
      6. Fil: Od 1 l mleka odvojiti 300 
ml, a ostatak mleka staviti da provri. 
Žumanca staviti u dublju posudu i početi sa mućenjem. Dodavati postepeno
 šećer i mutiti dok se ne dobije, potpuno, svetla smesa. Dodati mešavinu
 brašna i praška za puding i dobro sjediniti. Sve razrediti mlekom, koje
 je odvojeno.
     
    
      7. Umućenu smesu sa žumancima sipati
 u provrelo mleko i skuvati krem, neprestano muteći žicom za mućenje. 
Skuvani krem skloniti sa vatre, ubaciti 100 g mlevenih lešnika i dobro 
sjediniti. Krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. 
Maslac umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim kremom 
(dodavati kašiku po kašiku u krem, neprestano muteći). Posebno umutiti 
slatku pavlaku, pa je dodati u krem i dobro sjediniti. Na kraju dodati 
nutelu i šlag krem od vanile, direktno iz kesice (šlag krem se ne muti).
 Dobro sjediniti sve sastojke.
     
    
      8. Pleh, u kome su se pekle korice, 
obložiti providnom folijom, tako da folija ostane preko ivica pleha. U 
pleh staviti tamnu koricu i premazati je sa 1/4 fila. Preko staviti 
koricu sa lešnicima, pa i nju premazati 1/4 fila. Na kraju staviti drugu
 koricu sa lešnicima i premazati je sa 1/4 fila. Prekriti pleh sa 
providnom folijom i ostaviti u frižideru, da prenoći.
     
    
      9. Narednog dana izvaditi pleh sa 
tortom iz frižidera. Zajedno sa folijom prebaciti celu tortu na plato za
 torte. Zatim podići jedan deo torte i podvući foliju, pa podići drugi 
deo torte i izvući foliju.
     
    
      10. Šlag krem od čokolade umutiti 
prema uputstvu sa pakovanja. Dodati zadnju četvrtinu krema i dobro 
sjediniti. Dobijenim kremom premazati celu tortu i ukrasiti je po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар