Lešnik torta
Korica sa kakaom:
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Korice od lešnika (x2):
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 60 g mlevenih lešnika
- 2 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 10 žumanaca
- 300 g šećera
- 120 g brašna
- 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
- 1 l mleka
- 100 g mlevenih lešnika
- 400 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kesice šlag krema od vanile
- 300 g nutele
... i još:
- 2 kesice šlag krema od čokolade
Priprema:
1. Korica sa kakaom: Odvojiti
belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i početi sa
mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju dodavati, postepeno,
šećer i mutiti sve dok se ne dobije čvrsti šne. Zatim dodavati jedno po
jedno žumance, uz neprestano mućenje. Kada se dobije svetla smesa
ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa (prethodno prosejanog
preko cetke za čaj). Sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom.
2. Dno dubljeg pleha, vel. 33x23cm,
obložiti pek papirom (koga treba premazati uljem), a stranice premazati
maslacem. U pripremljeni pleh sipati umućeno testo i staviti da se peče,
u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni (meni se korica pekla 17
minuta).
Pečenu koricu izvaditi iz rerne, polako je odvojiti od pek papira (samo
odvojiti, ne i skloniti) i zajedno sa pek papirom je prebaciti na veći
pleh.
3. Korice od lešnika: 5 belanaca
staviti u dublju vanglicu i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se
zgušnjavaju dodavati, postepeno, 5 kašika šećera i mutiti dok se ne
dobije čvrsti šam. Zatim dodati mešavinu brašna i praška za pecivo i
mlevene lešnike (prethodno prepečenih). Sjediniti mikserom, najmanjom
brzinom.
4. Testo izručiti u pleh, preko pek
papira, premazanog uljem. Poravnati površinu testa i staviti koricu da
se peče (ja sam je pekla 13 minuta). Pečenu koricu izvaditi iz rerne,
odvojiti od pek papira i zajedno sa pek papirom je prebaciti preko tamne
korice.
5. Na isti način ispeći još jednu
koricu sa lešnicima i staviti je preko poređanih korica. Sve korice
prekriti pek papirom, pa preko prebaciti veću kuhinjsku krpu.
6. Fil: Od 1 l mleka odvojiti 300
ml, a ostatak mleka staviti da provri.
Žumanca staviti u dublju posudu i početi sa mućenjem. Dodavati postepeno
šećer i mutiti dok se ne dobije, potpuno, svetla smesa. Dodati mešavinu
brašna i praška za puding i dobro sjediniti. Sve razrediti mlekom, koje
je odvojeno.
7. Umućenu smesu sa žumancima sipati
u provrelo mleko i skuvati krem, neprestano muteći žicom za mućenje.
Skuvani krem skloniti sa vatre, ubaciti 100 g mlevenih lešnika i dobro
sjediniti. Krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Maslac umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim kremom
(dodavati kašiku po kašiku u krem, neprestano muteći). Posebno umutiti
slatku pavlaku, pa je dodati u krem i dobro sjediniti. Na kraju dodati
nutelu i šlag krem od vanile, direktno iz kesice (šlag krem se ne muti).
Dobro sjediniti sve sastojke.
8. Pleh, u kome su se pekle korice,
obložiti providnom folijom, tako da folija ostane preko ivica pleha. U
pleh staviti tamnu koricu i premazati je sa 1/4 fila. Preko staviti
koricu sa lešnicima, pa i nju premazati 1/4 fila. Na kraju staviti drugu
koricu sa lešnicima i premazati je sa 1/4 fila. Prekriti pleh sa
providnom folijom i ostaviti u frižideru, da prenoći.
9. Narednog dana izvaditi pleh sa
tortom iz frižidera. Zajedno sa folijom prebaciti celu tortu na plato za
torte. Zatim podići jedan deo torte i podvući foliju, pa podići drugi
deo torte i izvući foliju.
10. Šlag krem od čokolade umutiti
prema uputstvu sa pakovanja. Dodati zadnju četvrtinu krema i dobro
sjediniti. Dobijenim kremom premazati celu tortu i ukrasiti je po želji.
Коментари
Постави коментар