Musaka
Potrebno je:
- 600 g krompira
 - 300 g svinjskog mlevenog mesa
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 2 kašičice aleve paprike
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
Smesa za preliv:
- 2 jajeta
 - 4 kašike kisele pavlake
 - 150 ml mleka
 - so
 
Priprema:
      1. U odgovarajuću posudu sipati ulje
 i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati, sitno, iseckani crni
 luk. Luk dinstati pet minuta (na srednjoj vatri), pa ubaciti mleveno 
meso. Meso viljuškom razdvojiti, da bude zrnaste strukture. Posuti 
biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, promešati i dinstati, 
poklopljeno, dok meso ne bude poluprženo. Na kraju dodati alevu papriku,
 promešati i skloniti sa vatre.
     
    
      2. Krompir očistiti i iseći na 
krugove (debljine 3-4 mm). Očišćeni krompir podeliti na dva dela. 
Uzeti odgovarajuću posudu (koja može da se stavi u rernu) i na dno 
posude poređati polovinu očišćenog krompira. Krompir može da se stavi i 
jedan preko drugog. Preko izručiti smesu sa mesom i kašikom je 
poravnati. Preko mesa poređati drugu polovinu krompira. 
     
    
      3. Pripremljene sastojke preliti 
vrelom vodom (voda da bude 1cm ispod površine krompira) i staviti na 
šporet da provri, na tihoj temperaturi.
     
    
      4. Rernu uključiti da se zagreje na 
190 stepeni. Provrelu smesu staviti u rernu da se peče. Musaku peći dok 
ne ostane 1/3 tečnosti.
Zatim izvaditi posudu iz rerne i preliti je prelivom (za preliv umutiti 
jaja žicom za mućenje, dodati kiselu pavlaku, mleko i so, po ukusu). 
Vratiti ponovo u rernu da se jelo zapeče.
     
    
      5. Poslužiti uz salatu, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар