Musaka
Potrebno je:
- 600 g krompira
- 300 g svinjskog mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 kašičice aleve paprike
- mleveni biber
- suvi biljni začin
- ulje
Smesa za preliv:
- 2 jajeta
- 4 kašike kisele pavlake
- 150 ml mleka
- so
Priprema:
1. U odgovarajuću posudu sipati ulje
i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati, sitno, iseckani crni
luk. Luk dinstati pet minuta (na srednjoj vatri), pa ubaciti mleveno
meso. Meso viljuškom razdvojiti, da bude zrnaste strukture. Posuti
biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, promešati i dinstati,
poklopljeno, dok meso ne bude poluprženo. Na kraju dodati alevu papriku,
promešati i skloniti sa vatre.
2. Krompir očistiti i iseći na
krugove (debljine 3-4 mm). Očišćeni krompir podeliti na dva dela.
Uzeti odgovarajuću posudu (koja može da se stavi u rernu) i na dno
posude poređati polovinu očišćenog krompira. Krompir može da se stavi i
jedan preko drugog. Preko izručiti smesu sa mesom i kašikom je
poravnati. Preko mesa poređati drugu polovinu krompira.
3. Pripremljene sastojke preliti
vrelom vodom (voda da bude 1cm ispod površine krompira) i staviti na
šporet da provri, na tihoj temperaturi.
4. Rernu uključiti da se zagreje na
190 stepeni. Provrelu smesu staviti u rernu da se peče. Musaku peći dok
ne ostane 1/3 tečnosti.
Zatim izvaditi posudu iz rerne i preliti je prelivom (za preliv umutiti
jaja žicom za mućenje, dodati kiselu pavlaku, mleko i so, po ukusu).
Vratiti ponovo u rernu da se jelo zapeče.
5. Poslužiti uz salatu, po želji.
Коментари
Постави коментар