Pihtije
Potrebno je:
- 2 kg sušene svinjske butkice
- 4 komada suvih svinjskih nogica
- 4 komada sirovih svinjskih nogica
- 600 g sirovog junećeg mesa
- 5 listova lorbera
- 1 kesica bibera u zrnu
- voda
I još:
- beli luk
Priprema:
1. Svo navedeno meso iseći na manje
komade (nogice samo prepoloviti uzdužno) i staviti u duboki lonac.
Naliti vodom i pustiti da proključa. Kada proključa prosuti vodu i svako
parče mesa oprati pod mlazom vode, kao i lonac.
2. Ponovo meso staviti u lonac,
dodati lorber i biber i naliti vodu da bude 2 cm iznad mesa. Uključiti
da provri, pa kuvati na tihoj vatri, samo da polako vri. Ja sam ih kuvala osam sati.
Pihtije se kuvaju poklopljene i NE DODAJE SE VODA.
3. Skuvane pihtije skloniti sa šporeta, pa rešetkastom kašikom izvaditi meso i koske. Ostaviti meso da se prohladi.
4. Prohlađeno meso iskidati, rukama,
na što sitnije komade. Na ovu količinu mesa ja sam uzela dve velike
glavice belog luka i sitno ga iseckala. Pomešati iseckani beli luk i
iskidano meso (ja sam kožurice bacila), a možete u pleh staviti meso, pa preko iseckani beli luk.
5. Dobijenu mešavinu mesa i luka
rasporediti u odgovarajuće posude. Pokupiti masnoću, koja se izdvojila na površini vode, pa je odstraniti a vodu, u kojoj su se pihtije kuvale,
ponovo uključiti da se dobro zagreje, procediti i naliti preko poređanog mesa u posudama. Ostaviti da se ohladi, pa ih smestiti u frižider,
preko noći.
6. Narednog dana pokupiti, kašikom,
masnoću koja se skupila na površini i baciti. Iseći pihtije na kocke,
okrenuti ih i poređati na tacnu. Posuti sa alevom paprikom (slatkom ili
ljutom) i poslužiti.
Savet:
Kako znati da su se pihtije, sigurno, skuvale ? Moj svekar me je
tome naučio. Uzeti u kašičicu vodu (gde se kuvaju pihtije), pa umočiti
dva prsta. Kada ih odvajate imate osećaj kao da ste med dirali, toliko
je lepljivo. Na taj način pihtije SIGURNO uspevaju.Ako vam se prsti lako odvajaju, treba ih još kuvati...
Коментари
Постави коментар