Pileće šnicle u sosu sa šampinjonima, pavlakom, tikvicama...
Potrebno je:
- 1,3 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 3 jajeta
- brašno
- začin za piletinu
- ulje
Fil sa šampinjonima:
- 1 veća glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- biber
- suvi biljni začin
- ulje
Fil sa tikvicama:
- 1 manja tikvica
- 1 veća šargarepa
- 1 veća crvena paprika
- biber
- suvi biljni začin
- ulje
... i još:
- 300 g kačkavalja (gauda)
- 250 g krem pavlake za kuvanje
Priprema:
1. Meso iseći na šnicle, debljine
1cm, blago ih izlupati tučkom za meso (preko providne folije ili kese,
da se ne bi povredila struktura mesa) i začiniti ih začinom za piletinu.
U jedan tanjir umutiti jaja, a u drugi staviti brašno. Svako parče mesa
uvaljati u brašno, provući kroz jaja i staviti na zagrejano ulje.
Šnicle ispržiti sa jedne i druge strane. Ispržene šnicle izvaditi u veći
pleh (ja sam koristila pleh od el. šporeta).
2. Fil sa šampinjonima: Crni luk
sitno iseckati, a šampinjone iseći na listiće. Na zagrejano ulje staviti
crni luk, malo propržiti, pa dodati šampinjone. Dinstati samo malo, oko
pet minuta (neka ostane tečnost od šampinjona, to ne smeta), začiniti i
skloniti s vatre.
3. Fil sa tikvicama: Tikvicu
oljuštiti, krupno izrendati, posoliti i ostaviti (pod nagibom) da se
ocedi. Krupno izrendati šargarepu i papriku.
U posudi gde se pržilo meso staviti šargarepu, papriku i oceđene
tikvice. Posuti sa biberom i suvim biljnim začinom, promešati i propžiti
(paziti da povrće ne postane previše mekano).
4. Fil sa tikvicama staviti,
kašikom, preko svakog parčeta mesa. Između mesa rasporediti fil sa
šampinjonima, zajedno sa tečnošću koju je povrće pustilo. Na svako parče
mesa dodati i po malo iseckanih maslinki.
5. Kačkavalj krupno izrendati i
staviti preko mesa (odnosno preko fila sa tikvicama). Viljuškom proći
između kačkavalja i fila. Preko svakog parčeta mesa naneti po jednu
kašičicu krem pavlake za kuvane, a ostatak pavlake, ravnomerno, sipati
preko fila sa šampinjonima.
6. Pleh staviti u zagrejanu rernu na
200 stepeni, da se jelo zapeče. Kada se kačkavalj rastopi izvaditi pleh
iz rerne, ostaviti pet minuta, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар