Podvarak
Potrebno je:
- 2-2,5 kg kiselog kupusa (1 veća glavica)
- 3 srednje šargarepe
- 2 srednje glavice crnog luka
- 700 g dimljenih mesnatih rebara
- 1/2 kg dimljene mesnate slanine
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- slatka začinska paprika
- lorberovi listići
- 2 pune kašike svinjske masti
Priprema:
1. Kupus iseckati sitno i, ako je
previše slan ili kiseo potopiti ga u hladnu vodu, da odstoji pola sata,
pa ga ocediti. Šargarepu i crni luk očistiti i iseći na kockice.
Rebra i slaninu iseći na kocke, staviti u odgovarajuću posudu, naliti
hladnom vodom i staviti da se meso kuva. Meso kuvati dok ne omekša.
2. U dublju i veću posudu staviti
mast i staviti na vatru, da se mast rastopi. Na zagrejanu mast ubaciti
pola iseckanog kupusa, preko staviti iseckanu šargarepu i crni luk, pa
promešati. Staviti i drugu polovinu kupusa, dobro izmešati, ubaciti
lovorove listiće (3-4), poklopiti i dinstati. S vremena na vreme
dolivati vodom u kojoj se kuvalo meso, da ne bi kupus zagoreo.
3. Kada kupus omekša, posuti ga, po
ukusu, suvi biljni začin, biberom i začinskom paprikom. Dobro izmešati.
Poređati meso, ali tako da bude poluprekriveno sa kupusom. Sa strane
sipati vodu, u kojo se meso kuvalo (oko 2 cm visine) i staviti u,
zagrejanu rernu na 200 stepeni, da se zapeče.
Коментари
Постави коментар