Mekike sa jogurtom
Potrebno je:
- 150 ml vode
- 150 ml jogurta
- 1/2 kockice kvasca
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 460 g brašna
Priprema:
1. Jogurt staviti u dublju čašu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu.
U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, jogurt sa sodom bikarbonom i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
Testo, nauljenim rukama, malo duže mesiti, dok ne postane elastično, a
da se ne lepi za ruke.
Vanglicu premazati uljem, staviti umešeno testo (u obliku lopte),
prekriti providnom folijom, ili vanglicu staviti u plastičnu kesu, a
kesu zavezati. Tako pripremljeno testo ostaviti u frižider, da prenoći.
3. Narednog dana izvaditi testo iz
frižidera, 10-ak minuta pre prženja. U odgovarajuću posudu, u kojoj će
te pržiti mekike, sipati ulje 1cm visine i staviti da se zagreje.
4. Za razvlačenje testa za mekike
imate dve opcije. Prva, nauljenim rukama otkinete deo testa (ja sam
testo odmah podelila na 12 delova), stavite na dlan i pomoću druge ruke
razvlačite testo, da bude što tanja sredina, a krajevi malo deblji.
Druga, uzmete manju tacnu, nauljite je, stavite komadić testa, pa
nauljenim rukama razvučete testo, veličine tacne.
Otkako sam otkrila ovaj drugi način razvlačenja testa više ga ne menjam.
Mnogo mi je lakši, ja uzmem po tri tacne, razvučem testo, pa krećem
sa prženjem.
5. Na zagrejano ulje spuštati
razvučeno testo da se prži. Testo pržiti na srednjoj temperaturi, da ne
bi sredina ostala neispržena. Kada jedna strana testa porumeni, okrenuti
na drugu stranu.
6. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće, pa ih poslužiti.
Коментари
Постави коментар