Juneće pljeskavice sa sosom od spanaća i pirinča
Juneće pljeskavice:
- 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- 3 veća češnja belog luka
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica majorana
- 1/2 kašičice mlevene mešavine bibera
- 80 ml gazirane vode
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- 3 kašike prezli
Sos sa spanaćem, pirinčem:
- 100 g očišćenog spanaća
- 1 manji struk praziluka (samo beli deo)
- 2 veća češnja belog luka
- 1 kesica sosa sa 4 vrste sira
- 300 ml tople vode
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 2 pune kašike krem sira
- 2 pune kašike kisele pavlake
- 100 g polutvrdog sira Ruscello zeleni
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- ulje
... i još:
- 120 g pirinča
Priprema:
1. Juneće pljeskavice: U dublju
vanglicu staviti mleveno juneće meso. Crni i beli luk očistiti i što
sitnije ih iseckati. Iseckani luk dodati mesu. Zatim dodati alevu
papriku, suvi biljni začin, mešavinu bibera, majoran, mleveni kim, ulje,
sodu bikarbonu i gaziranu vodu. Rukom zamesiti smesu, uz postepeno
dodavanje prezli.
2. U šoljicu sipati malo ulja, koje
će služiti da se naulje ruke, prilikom pravljenja pljeskavica, kao i
kašika sa kojom će se uzimati smesa.
Kašikom zahvatiti deo mesa, rukama napraviti lopticu, pa je malo
spljoštiti, da se dobije oblik pljeskavice. Napravljene pljeskavice
poređati u podmazanu posudu, prekriti je providnom folijom i ostaviti u
frižider, dok se spremi sos.
3. Sos sa spanaćem, pirinčem,...:
Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode i obariti ga. Obareni
pirinač skloniti na stranu. Spanać dobro oprati i sitno ga iseckati.
Praziluk iseckati na polukrugove, a beli luk iseckati sitno. U dublju
posudu (po mogućstvu teflonsku) sipati malo ulja i staviti da se
zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani praziluk i beli luk.
Dinstati 3 minuta, pa dodati iseckani spanać. Posuti suvim biljnim
začinom, promešati, poklopiti i na tihoj vatri dinstati, samo dok spanać
omekša.
4. Zatim dodati sos iz kesive
rastvoren u 300 ml tople vode, pavlaku za kuvanje, krem sir i kiselu
pavlaku. Dobro promešati i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Tada
ubaciti polutvrdi sir Ruscello zeleni iseckan na kockice. Promešati,
ostaviti da se sir istopi, pa ubaciti obareni pirinač. Dobro promešati,
krčkati još 1-2 minuta, poklopiti i isključiti. Sos ostaviti da odstoji
pet minuta, pre posluženja.
5. Pljeskavice ispržiti na zagrejanom ulju i poslužiti ih uz, pripremljeni, sos.
Коментари
Постави коментар