Posna pita sa spanaćem, pečurkama i prazilukom
Testo za korice:
- 1/2 kg brašna
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 2 kašičice suvog kvasca
 - 3 kašike ulja
 - 350 ml gazirane vode
 - 2 kašičice himalajske soli
 
Fil:
- 400 g spanaća
 - 200 g praziluka
 - 300 g šampinjona
 - 150 ml ulja
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mešavine bibera
 
Priprema:
      1. Fil: Spanać očistiti i sitno 
iseckati. Šampinjone oprati i, takođe, sitno iseckati. Praziluk očistiti
 i iseći na polukrugove. 
U dubljoj posudi sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje 
ubaciti iseckani praziluk i pržiti da malo omekša. Zatim dodati 
šampinjone, pržiti dok ne ispari voda, koju su šampinjoni pustili, pa 
dodati iseckani spanać. Dinstati dok spanać malo splasne, pa posuti 
suvim biljnim začinom i biberom. Dobro promešati i dinstati dok ne 
ispari sva voda (u polupokrivenoj posudi). Gotov fil skloniti sa šporeta
 i ostaviti da se ohladi.
     
    
      2. Testo za korice: U vanglicu 
staviti brašno, dodati so, sodu bikarbonu i suvi kvasac. Promešati, da 
se svi sastojci sjedine. Dodati ulje, pa zamesiti sa gaziranom vodom. 
Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti na pet, 
jednakih, delova. Od svakog dela formirati jufkicu, prekriti ih sa 
providnom folijom i ostaviti da odstoje, dok se fil ne ohladi.
     
    
      3. Uzeti jednu jufkicu i na 
pobrašnjenoj podlozi razviti je, oklagijom, u što tanju koricu. Koricu 
poprskati sa tri kašičice ulja, pa po celoj površini ravnomerno 
rasporediti deo fila. Koru urolati, sa jedne strane, do pola, pa isto 
uraditi i sa suprotne strane. Tako uvijenu koru saviti u oblik puža i 
staviti ja na sredinu, pripremljene tepsije (dobro podmazane uljem). 
Na isti način razviti i ostele jufkice, filovati i stavljati kore u 
krug, oko postavljene kore.
     
    
      4. Napravljene kore dobro premazati uljem. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni, pa staviti pitu da se peče.
     
    
      5. Pečenu pitu izvaditi, premazati 
malo sa vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. 
Ko želi da ima hrskavu koricu ne premazivati pitu sa vodom.
     
    
      6. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар