Posna pita sa spanaćem, pečurkama i prazilukom
Testo za korice:
- 1/2 kg brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice suvog kvasca
- 3 kašike ulja
- 350 ml gazirane vode
- 2 kašičice himalajske soli
Fil:
- 400 g spanaća
- 200 g praziluka
- 300 g šampinjona
- 150 ml ulja
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mešavine bibera
Priprema:
1. Fil: Spanać očistiti i sitno
iseckati. Šampinjone oprati i, takođe, sitno iseckati. Praziluk očistiti
i iseći na polukrugove.
U dubljoj posudi sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje
ubaciti iseckani praziluk i pržiti da malo omekša. Zatim dodati
šampinjone, pržiti dok ne ispari voda, koju su šampinjoni pustili, pa
dodati iseckani spanać. Dinstati dok spanać malo splasne, pa posuti
suvim biljnim začinom i biberom. Dobro promešati i dinstati dok ne
ispari sva voda (u polupokrivenoj posudi). Gotov fil skloniti sa šporeta
i ostaviti da se ohladi.
2. Testo za korice: U vanglicu
staviti brašno, dodati so, sodu bikarbonu i suvi kvasac. Promešati, da
se svi sastojci sjedine. Dodati ulje, pa zamesiti sa gaziranom vodom.
Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti na pet,
jednakih, delova. Od svakog dela formirati jufkicu, prekriti ih sa
providnom folijom i ostaviti da odstoje, dok se fil ne ohladi.
3. Uzeti jednu jufkicu i na
pobrašnjenoj podlozi razviti je, oklagijom, u što tanju koricu. Koricu
poprskati sa tri kašičice ulja, pa po celoj površini ravnomerno
rasporediti deo fila. Koru urolati, sa jedne strane, do pola, pa isto
uraditi i sa suprotne strane. Tako uvijenu koru saviti u oblik puža i
staviti ja na sredinu, pripremljene tepsije (dobro podmazane uljem).
Na isti način razviti i ostele jufkice, filovati i stavljati kore u
krug, oko postavljene kore.
4. Napravljene kore dobro premazati uljem. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni, pa staviti pitu da se peče.
5. Pečenu pitu izvaditi, premazati
malo sa vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ko želi da ima hrskavu koricu ne premazivati pitu sa vodom.
6. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар