Posne krofne
Potrebno je:
- 460 g brašna
- 250 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašika ruma
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 limun (korica)
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so,
šećer, vanilin šećer i izrendanu koricu limuna (limun, ako nije
organski, držati ga potopljenog u vodi u kojoj je rastvorena soda
bikarbona 15 minuta, pa ga koristiti). Promešati kašikom. Zatim dodati
ulje, rum i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Uz minimalno dodavanje
brašna umesiti testo da se ne lepi za ruke, a da ostane mekano.
Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste (da
udvostruči svoju zapreminu).
2. Naraslo testo blago izručiti iz
vanglice na pobrašnjenu radnu podlogu. Oklagijom ga razviti, debljine
0,5cm. Modlom za krofne ili čašom vaditi krugove testa i ređati ih
preko stolnjaka ili veće kuhinjske krpe. Ostatak testa samo blago
premesiti, pa ga ponovo razviti i vaditi krugove. Krugove testa prekriti
stolnjakom i ostaviti 20 minuta da testo naraste. Zatim ga preokrenuti
na drugu stranu i ostaviti još jedanput na 20 minuta.
3. U dublju posudu sipati ulje,
visine 5cm, i staviti ga da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na
zagrejano ulje spuštati krofne (ja sam ih pržila po pet komada) i to
stranom koja je bila na površini. Temperaturu prženja prilagodite svom
šporetu, da ne bi naglo porumenele a da u sredini ostanu neispržene.
4. Pržene krofne vaditi rešetkastom
kašikom na pek papir, da bi papir upio višak masnoće.
Krofne posuti šećerom u prahu i poslužiti. Možete ih napuniti (špricom
za ukrašavanje torti sa dugačkim nastavkom) kremom, džemom, a veoma su
ukusne i bez ikakvih dodataka.
5. Recept sam videla na internetu (Kad ja kuvam).U originalnom receptu testo je trebalo da prenoći u frižideru, pa narednog dana da se razvije i da se prže krofne. Ja sam to odmah uradila i dobila sam fantastične krofne...
Коментари
Постави коментар