Posni kroasani sa čokoladom
Testo:
- 600 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 160 ml vode
 - 140 ml gaziranog soka od pomoranže
 - 100 ml ulja
 - 3 kašike + 1 kašičica šećera
 - 1,5 kašičica himalajske soli
 
Fil:
- 300 g crne, posne, čokolade
 
Za premazivanje testa:
- 150 g zamrznutog margarina
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. 
U vanglicu staviti brašno, dodati so i šećer, pa promešati. Zatim dodati
 ulje, gazirani sok i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti,
 uz minimalno dodavanje brašna, sve dok ne postane elastično i prestane 
da se lepi za ruke (a da pritom ostane mekano).
     
    
      2. Umešeno testo odmah prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu (ne čeka se da testo uskisne), formirati 
valjak od testa i podeliti ga na dve polovine. Polovinu testa vratiti u 
vanglicu i prekriti ga kuhinjskom krpom, da se testo ne suši, dok se 
radi sa drugom polovinom testa.
     
    
      3. Drugu polovinu testa podeliti na 
četiri, jednaka, dela. Svaki deo testa formirati u jufkicu, Jufkice 
razviti u krug, veličine veće tacne. Preko svakog kruga narendati po 
malo zamrznutog margarina i testo ređati jedno preko drugog. Preko 
četvrte korice ne randati margarin. 
     
    
      4. Poređane korice razviti u što 
veći i tanji krug (prilikom razvijanja, radnu površinu i testo posipati 
brašnom). Razvijeni krug testa podeliti na 16 trouglova (prvo podeliti 
testo na četiri dela, pa svaku četvrtinu na četiri trougla).
     
    
      5. Na širu stranu, svakog, trougla 
staviti po pola štanglice čokolade i testo uviti u kiflicu. Formirane 
kiflice poređati u pleh, preko pek papira (ili pleh podmazati uljem). 
Kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da dobro narastu.
Na isti način uraditi sa ostatkom testa.
     
    
      6. Narasle kiflice, silikonskom 
četkicom, premazati uljem i preko svake kiflice staviti po malo 
margarina (kao zrno pasulja). Kiflice staviti da se peču, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
     
    
      7. Kada kiflice porumene, izvaditi 
ih iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade (ako 
možete da izdržite), pa ih poslužite.
     
    



Коментари
Постави коментар