Posni kroasani sa čokoladom
Testo:
- 600 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 160 ml vode
- 140 ml gaziranog soka od pomoranže
- 100 ml ulja
- 3 kašike + 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica himalajske soli
Fil:
- 300 g crne, posne, čokolade
Za premazivanje testa:
- 150 g zamrznutog margarina
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati so i šećer, pa promešati. Zatim dodati
ulje, gazirani sok i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti,
uz minimalno dodavanje brašna, sve dok ne postane elastično i prestane
da se lepi za ruke (a da pritom ostane mekano).
2. Umešeno testo odmah prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu (ne čeka se da testo uskisne), formirati
valjak od testa i podeliti ga na dve polovine. Polovinu testa vratiti u
vanglicu i prekriti ga kuhinjskom krpom, da se testo ne suši, dok se
radi sa drugom polovinom testa.
3. Drugu polovinu testa podeliti na
četiri, jednaka, dela. Svaki deo testa formirati u jufkicu, Jufkice
razviti u krug, veličine veće tacne. Preko svakog kruga narendati po
malo zamrznutog margarina i testo ređati jedno preko drugog. Preko
četvrte korice ne randati margarin.
4. Poređane korice razviti u što
veći i tanji krug (prilikom razvijanja, radnu površinu i testo posipati
brašnom). Razvijeni krug testa podeliti na 16 trouglova (prvo podeliti
testo na četiri dela, pa svaku četvrtinu na četiri trougla).
5. Na širu stranu, svakog, trougla
staviti po pola štanglice čokolade i testo uviti u kiflicu. Formirane
kiflice poređati u pleh, preko pek papira (ili pleh podmazati uljem).
Kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da dobro narastu.
Na isti način uraditi sa ostatkom testa.
6. Narasle kiflice, silikonskom
četkicom, premazati uljem i preko svake kiflice staviti po malo
margarina (kao zrno pasulja). Kiflice staviti da se peču, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
7. Kada kiflice porumene, izvaditi
ih iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade (ako
možete da izdržite), pa ih poslužite.
Коментари
Постави коментар