Teleća čorbica sa povrćem
Potrebno je :
- 400 g telećeg ribića
- 300 g telećeg mesa od buta
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 veća češnja belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 koren paškanata
- 1 koren peršuna
- 1/2 manjeg korena celera
- 100 g kukuruza šećerca
- 150 graška
- 2 kašike brašna
- 1 žumance
- 100 g kisele pavlake
- 1 veći krompir
- 60 ml ulja
Začini:
- 1 kašičica belog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice iseckane mirođije
- 1/2 vezice iseckanog peršuna
- 2 listića lorbera
Priprema:
1. Teleće meso iseći na kocke. Crni i
beli luk sitno iseckati. Šargarepu očistiti i iseći na polukrugove.
Koren peršuna, paškanata i celera očistiti i iseći na kockice. Krompir
očistiti i iseći na kocke.
2. Ulje sipati u dublju posudu i
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati obe vrste iseckanog
luka. Poklopiti i na srednjoj temperaturi dinstati luk, da malo omekša.
Zatim ubaciti iseckano meso i dinstati dok meso ne pusti vodu. Sipati
vrele vode toliko da meso bude pod vodom i krčkati dok meso ne bude
polumekano.
3. Dodati iseckano povrće, kukuruz
šećerac, krompir i grašak. Promešati, posuti sa biberom i biozačinom,
ubaciti lorber i naliti sa 1 l vrele vode. Poklopiti i krčkati oko 40
minuta.
4. U malo vode razmutiti brašno i
dodati u čorbu. Pustiti da provri, povremeno promešati.
U odgovarajuću posudu žicom za mućenje umutiti žumance, dodati kiselu
pavlaku i dobro sjediniti. Kutlačom zahvatiti čorbu i polako je sipati u
smesu sa žumancetom, neprestano muteći. Sipati još jednu kutlaču čorbe,
pa dobro sjedinjenu pavlaku sa žumancetom izručiti u, tankom mlazu
neprestano mešajući varjačom, u čorbu koja polako vri. Promešati i u
polupokrivenoj posudi kuvati pet minuta.
5. Dodati iseckanu mirođiju i peršun. Probati čorbu da li treba dodati još šta od začina i skloniti je sa vatre.
Čorbicu poslužiti uz dodatak sirćeta ili limuna, kao i uz salatu, po želji.
Коментари
Постави коментар