Krempita
Potrebno je:
- 250 g gotovog lisnatog testa
 
Fil:
- 1,5 l mleka
 - 3 jajeta
 - 3 kesice (po 40g) pudinga sa ukusom vanile
 - 60 g brašna
 - 260 g šećera
 - 1 limun
 
Priprema:
      1. Krempitu sam pravila po 
različitim receptima, ali uvek je nedostajalo neko "zrnce" nečega, da bi
 mi ukus bio potpun. Kombinovala sam različite recepte, dodavala i 
oduzimala sastojke i konačno sam napravila krempitu, po mom, originalnom
 receptu. Samo ću jedno reći - fantastična je!!!
     
    
      2. Pošto u pakovanju imaju dve table, jedna se upotrebljava, a drugu ostavite za sledeći put.
Tablu lisnatog testa ostaviti da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Odmrznuto lisnato testo podeliti na dva jednaka dela.
     
    
      3. Za krempitu sam koristila dublji 
pleh, vel. 30x20cm. Iseći dva komada pek papira, prema unutrašnjoj 
veličini pleha, s tim da se pusti po 1cm više, u dužinu i širinu pleha 
(zato što se lisnato testo prilikom pečenja malo skupi). Jedan deo 
lisnatog testa staviti na sredinu pek papira i oklagijom ga blago 
razvući, da pokrije ceo pek papir. Isto uraditi i sa drugim delom testa.
 Ovaj drugi deo testa, kada se razvuče, nožem ga samo blago zaseći, 
formirajući kocke, ili pravougaone oblike, koje će se staviti preko fila
 (veličinu naznačenih delova sami odredite, ja sam naznačila 10 delova, 
pravougaonog oblika).
     
    
      4. Rernu ugrejati na 200 stepeni. 
Razvijeno testo, zajedno sa pek papirom, staviti u odgovarajući pleh i 
staviti da se peče (ja sam oba dela stavila u veliki pleh od el. 
šporeta). Testo sam pekla 9 minuta (u šporetu sa ventilatorom). Vi vreme
 pečenja prilagodite vašem šporetu. Čim testo blago porumeni, pečeno je.
 Pečene korice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohlade. Koricu
 koja će ići na dno pleha (posle 2-3 minuta) blago rukom pritisnuti da 
bi se izravnala površina (pošto je pečeno lisnato testo nepravilnog 
oblika).
     
    
      5. Fil: Žumanca odvojiti od 
belanaca. Belanca staviti u dublju posudu i umutiti ih u čvrsti šne. Na 
kraju mućenja dodati 2 kašike limunovog soka (sveže isceđen sok), mutiti
 još jedan minut i ostviti u fržider, dok se spremi fil.
     
    
      6. Od 1,5 l mleka odvojiti 250 ml. 
Ostatak mleka sipati u dublju posudu, dodati šećer i staviti da prokuva.
 
U manju posudi staviti brašno i puding od vanile (u prahu). Promešati 
kašikom. Naliti sa odvojenim mlekom i, žicom za mućenje, umutiti da nema
 grudvica. Žumanca staviti u odgovarajuću posudu i mikserom ih penasto 
umutiti. Dodati rastvoreni puding sa brašnom i sjediniti. Na kraju 
ubaciti izrendanu koricu limuna (ko nema organski limun, u odgovarajuću 
posudu staviti jednu kašičicu sode bikarbone, sipati hladnu vodu i 
kašičicom mešati da se soda bikarbona rastvori. Zatim u tom rastvoru 
spustiti lumun i ostaviti ga pola sata. Dobro ga isprati po mlazom 
hladne vode, pa ga koristiti).
     
    
      7. U prokuvano mleko sipati polako 
uz neprestano mešanje, žicom za mućenje, umućena žumanca sa pudingom i 
brašnom. Na srednjoj temperaturi kuvati fil (uz neprekidno mešanje) dok 
se ne zgusne. Skuvani fil skloniti sa vatre. Izvaditi umućeni šne iz 
frižidera i kašiku po kašiku dodavati u vreo fil. Posle dodavanja svake 
kašike mikserom dobro sjediniti šne sa filom, da se na kraju dobije 
penasti fil.
     
    
      8. U pripremljeni pleh staviti 
koricu ohlađenog testa i preko, ravnomerno, preliti vreo fil. Poravnati 
ga kašikom. Preko fila poređati komadiće isečenog testa, praveći razmak 
između parčića, zbog lakšeg sečenja (a možete gornju koricu da izmrvite i
 da je pospete preko fila - to je vaš izbor). Pleh prekriti providnom 
folijom (da bi omekšala i gornja korica) i ostaviti da se ohladi na 
sobnoj temperaturi. Zatim je smestiti u frižider, da se dobro stegne.
     
    
      9. Iseći je na parčiće i poslužiti.
Vrlo lako se pravi, ja sam samo htela da postupno objasnim svaki 
postupak pravljenja, tako da "izgleda" da je postupak dug, a nije...
Verujte mi da lepšu krempitu nisam jela, obavezno je napravite pa ćete 
da se uverite i sami.
     
    



Коментари
Постави коментар