Lazanje u paradajz sosu
Potrebno je:
- 500 g gotovih kora za lazanje
 - (koje se ne kuvaju)
 
Fil:
- 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
 - 160 g ljubičastog luka
 - 160 g sveže paprike
 - 100 g paradajz pirea
 - ulje
 
Sos:
- 100 g maslaca
 - 1 l mleka
 - 300 g pavlake za kuvanje
 - 220 g paradajz pirea
 - 120 g brašna
 
Začini za fil:
- 1 kašičica origana
 - 1 kašičica kumina
 - 1 kašičica đumbira
 - 1 kašičica kurkume
 - 1 kašičica mešavine bibera
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 
Začini za sos:
- 1 kašičica bibera sa korom limuna
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašičica mirođije
 
... i još:
- 300 g krupno izrendanog kačkavalja (gauda)
 
Priprema:
      1. Fil: Sipati ulje u odgovarajuću 
posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati sitno iseckani 
ljubičasti luk. Luk propržiti da malo omekša. Zatim ubaciti papriku, 
iseckanu na kockice i mleveno meso. Promešati ("razbiti" meso viljuškom 
da bude zrnaste strukture) i dinstati, polupokriveno, 10-ak minuta. 
Dodati paradajz pire i sve navedene začine za fil. Dobro promešati i 
dinstati dok ne ispari sva tečnost iz fila. 
Spremljeni fil skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
     
    
      2. Sos: U dublju posudu staviti 
maslac da se otopi. Na otopljeni maslac dodati 60 g brašna i mešati 
toliko da brašno upije masnoću. Ostatak brašna (60g) razmutiti u mleko i
 polako sipati u proprženo brašno, neprestano mešajući žicom za mućenje.
 Povremeno mešajući žicom pustiti da mleko provri. Tada dodati paradajz 
pire i pavlaku za kuvanje. Žicom mešati da se paradajz sjedini sa sosom.
 Na kraju dodati navedene začine i dobro promešati. Kuvati sos dok ne 
dobije željenu gustinu. Probati da li treba dodati još šta od začina i 
skloniti sa vatre.
     
    
      3. Za pečenje lazanja ja sam 
koristila vatrostalnu posudu, zapremine 3 l.
Posudu premazati uljem i na dno posude sipati jednu kutlaču sosa. Sos 
rasporediti po celoj površini. Zatim složiti red korica za lazanje - 
preliti ih sa dve kutlače sosa - preko rasporediti deo fila..., 
ponavljati postupak sve dok ima materijala, s tim da na kraju samo idu 
korice prelivene sosom i obilno posute izrendanim kačkavaljem.
     
    
      4. Vatrostalnu posudu staviti u hladnu rernu i rernu uključiti na 200 stepeni. Lazanje peći dok površina blago ne porumeni.
     
    
      5. Pečene lazanje izvaditi iz rerne,
 prekriti alu folijom (ostaviti sa strane otvoreno, da može da izlazi 
para od jela) i ostaviti da se prohlade. Prohlađene lazanje iseći na 
krupne kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар