Pita sa pavlakom, šunkom i krastavčićima
Testo:
- 400 g brašna
- 1/2 kockice kvasaca
- 1+1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 60 ml ulja
- 150 ml mleka
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica kurkume
- 1,5 kašičica soli
Fil:
- 200 g pavlake sa iseckanom paprikom
- 200 g praške šunke
- 80 g kiselih krastavčića
- italijanska mešavina začina
Za premazivanje pite:
- 1 žumance
- 1 kašičica jogurta
... i još:
- 150+30 g margarina/maslaca
Priprema:
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati kašičicu šećera, so, kurkumu, mleveni
biber, pa izmešati. Zatim dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo (ako je potrebno dodati, najviše, jednu kašiku brašna).
Prekriti testo providnom folijom i ostaviti da naraste (da udvostruči
svoju zapreminu).
2. Naraslo testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na devet jednakih delova (testo
izdužite u oblik valjka i podelite ga na devet komada). Svaki deo
oblikovati u jufkicu.
Jufkice razviti u krug, veličine veće tacne, i poređati ih na sto.
3. Fil: Pavlaku sa paprikom podeliti
na tri dela. Kisele krastavčiće iseckati na kockice, pa ih dobro
iscediti. Šunka se krupno rendiše direktno na testo.
4. Odgovarajuću posudu za pečenje,
vel. 26cm, podmazati margarinom / maslacem.
Na pobrašnjenu podlogu staviti jednu razvijenu koricu - preko narendati
margarin / maslac - preklopiti drugom koricom - narendati margarin /
maslac i, na kraju, preklopiti sa trećom koricom. Sada korice razviti u
veličini posude u kojoj će se pita peći. Razvijenu koru prebaciti u
posudu. Preko kore premazati 1/3 pavlake sa paprikom, posuti sa 1/3
iseckanih krastavčića i narendati 1/3 šunke. Preko svega posuti
italijanskom mešavinom začina (začine staviti po ukusu).
5. Isti postupak ponoviti još dva
puta, ali sa po dve korice. Zadnje dve korice razviti malo veće, nego
što je veličina posude, staviti ih preko i ivice podaviti ispod pite.
Ostaviti pitu da odmori 15-ak minuta. Zatim je premazati mešavinom
žumanceta i jogurta i posuti sa 30 g iseckanog margarina / maslaca. Celu
površinu pite izbockati, do dna, viljuškom ili čačkalicom (da se ne bi
odvojila gornja korica).
6. Staviti pitu da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Kada pita blago porumeni
smanjiti temperaturu na 180 stepeni i pitu ispeći do kraja (probati
čačkalicom i ako je potrebno prekriti je alu folijom da ne izgori).
Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti
da se malo prohladi.
7. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар