Testenina sa piletinom i povrćem
Potrebno je:
- 300 g testenine (po želji)
- 1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 1 srednja tikvica
- 200 g šampinjona
- 150 g grčkog jogurta
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 300 ml mleka
- 100 ml vode, u kojo se kuvala testenina
- 100 g izrendanog kačkavalja (gauda)
- 1 kašika brašna (ravno punjena)
- ulje
Začini:
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 vezice iseckanog peršuna
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mlevene mešavine bibera
- 1 kašičica kurkume
- 3 kašičice suvog biljnog začina
Priprema:
1. Pileće meso iseći na kockice.
Tikvice iseći na deblje polukrugove. Šampinjone iseći na deblje listiće
(ne prati ih, samo oljuštiti).
2. U odgovarajuću posudu sipati ulje
i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti iseckano meso i
dinstati ga dok ne porumeni. Dinstano meso, rešetkastom kašikom,
izvaditi u tanjir. U istu masnoću spustiti tikvice, pa i nji ispržiti da
blago porumene. Takođe ih izvaditi u tanjir (sa mesom). Na kraju
staviti šampinjone da se isprže.
3. U ispržene šampinjone vratiti
isprženo meso i tikvice. Promešati. U odgovarajuću posudu sjediniti krem
za kuvanje, mleko i brašno. Žicom za mućenje dobro umutiti da nema
grudvica. Umućenu smesu sipati preko mesa i povrća. Dodati grčki jogurt.
Dobro promešati. Posuti sa svim navedenim začinima. Još jedanput
promešati, poklopiti posudu i smanjiti na najmanju temperaturu (samo da
blago krčka - uz povremeno mešanje), dok se ne skuva testenina.
4. Testeninu skuvati prema uputstvu sa pakovana. Kuvanu testeninu procediti i odvojiti 100 ml tečnosti.
5. U smesu sa mesom i povrćem sipati
tečnost u kojoj se kuvala testenina i povećati temperaturu da provri. U
provrelo jelo ubaciti izrendani kačkavalj i pustiti da se kačkavalj
rastopi. Probati da li treba dodati još šta od začina. Oceđenu testeninu
dodati u sos sa piletinom, dobro promešati i skloniti sa vatre.
Poslužiti uz čašu, vašeg omiljenog, vina.
Коментари
Постави коментар