Pita sa višnjama, čokoladom, plazmom i lešnicima
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
 
Fil:
- 3 jajeta
 - 200 g šećera
 - 200 ml ulja
 - 200 ml gustog jogurta
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 60 g mlevenih lešnika
 - 60 g izrendane čokolade
 - 60 g mlevenog plazma keksa
 
Voće:
- 1 kg očišćenih višanja
 
Sirup:
- 400 g šećera
 - 1/2 l vode
 - 2 kesice vanilinog šećera
 
Priprema:
      1. Fil: U vanglicu razbiti jaja i uz
 postepeno dodavanje šećera penasto ih umutiti. Dodati ulje i jogurt, pa
 sjediniti sa jajima. Na kraju dodati mešavinu mlevenih lešnika, 
čokolade, plazme i praška za pecivo. Mikserom dobro sjediniti sastojke.
     
    
      2. Dublji pleh, vel. 40cm x 24cm, 
podmazati uljem. Kore iseći da budu u veličini pleha (isečeni deo 
koristiti kao kore), pa ih podeliti na pola. Početi sa slaganjem prve 
polovine kora. Staviti dve kore u pleh, pa ih premazati sa delom fila, 
oko 3-4 kašike fila (takođe 3-4 kašike fila odvojiti na stranu, za 
premazivanje zadnje kore). Nastaviti sa filovanjem svake druge kore. 
Kada se potroši polovina kora, rasporediti dobro isceđene višnje. Dalje 
nastaviti sa ređanjem druge polovine kora i filovanjem svake druge kore.
 
     
    
      3. Završenu pitu, oštrim nožem, 
iseći na parčiće, po želji. Isečenu pitu premazati sa odvojenim filom. 
Pitu staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. 
Kada pita počne da rumeni, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i ispeći 
pitu do kraja. 
Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se skuva sirup. 
     
    
      4. Sirup: U odgovarajuću posudu 
staviti šećer i vanilin šećer. Naliti vodu i staviti na vatru da provri.
 Smanjiti temperaturu i na srednjoj temperaturi kuvati sirup 15 minuta, 
od momenta ključanja (u polupokrivenoj posudi).
     
    
      5. Skuvani sirup ostaviti pet minuta
 da se prohladi. Sa prohlađenim sirupom preliti pitu, ali ne odjedanput.
 Prvo, kutlačom, polako preliti pitu sa polovinom sirupa i ostaviti da 
pita upije preliv. Zatim, ponoviti prelivanje sa ostatkom sirupa. 
     
    
      6. Ostaviti pitu da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je ostavite u frižider. Kada se pita dobro ohladi poslužiti je.
     
    



Коментари
Постави коментар