Pletenica hleb
Potrebno je:
- 450 g brašna
- 40 ml ulja
- 250 ml vode
- 1/2 kockice kvasac
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Za premazivanje pletenica:
- 1/2 kašičice kurkume
- 2 kašike vode
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu
podlogu i nastaviti sa mešenjem. Testo treba da ostane mekano, tako da,
ako treba, dodati samo malo brašna. Umešeno testo vratiti u nauljenu
vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na
pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela
formirati što duži valjak, pa uplesti pletenicu. Pletenice poređati u
pleh, podmazan uljem (ili preko pek papira). Ostaviti da pletenice
narastu.
3. Rernu uključiti da se zagreje na
200 stepeni.
Narasle pletenice premazati mešavinom kurkume i vode, pa ih staviti da
se peču, u zagrejanoj rerni. Pečeni hleb izvaditi (probati čačkalicom da
li je pečen), premazati ga toplom vodom i prekriti kuhinjskom krpom.
Ostaviti da se hleb prohladi, pa ga poslužite.
Коментари
Постави коментар