Pletenica hleb
Potrebno je:
- 450 g brašna
 - 40 ml ulja
 - 250 ml vode
 - 1/2 kockice kvasac
 - 1 kašičica šećera
 - 1 kašičica soli
 
Za premazivanje pletenica:
- 1/2 kašičice kurkume
 - 2 kašike vode
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu 
podlogu i nastaviti sa mešenjem. Testo treba da ostane mekano, tako da, 
ako treba, dodati samo malo brašna. Umešeno testo vratiti u nauljenu 
vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da naraste.
     
    
      2. Naraslo testo prebaciti na 
pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Od svakog dela
 formirati što duži valjak, pa uplesti pletenicu. Pletenice poređati u 
pleh, podmazan uljem (ili preko pek papira). Ostaviti da pletenice 
narastu.
     
    
      3. Rernu uključiti da se zagreje na 
200 stepeni. 
Narasle pletenice premazati mešavinom kurkume i vode, pa ih staviti da 
se peču, u zagrejanoj rerni. Pečeni hleb izvaditi (probati čačkalicom da
 li je pečen), premazati ga toplom vodom i prekriti kuhinjskom krpom. 
Ostaviti da se hleb prohladi, pa ga poslužite.
     
    



Коментари
Постави коментар