Posna pita sa spanaćem, kukuruzom, pirinčem...
Potrebno je :
- 9 gotovih tankih kora za pitu
Testo za kore:
- 400 g brašna (T-400 meko)
- 220 ml vode
- 40 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
Fil:
- 3 struka mladog crnog luka
- 2 struka mladog belog luka
- 300 g spanaća
- 280 g krompira
- 100 g kukuruza šećerca
- 100 g pirinča
- 200 ml vode
- 50 g semenki suncokreta
- 50 g semenki bundeve
- 100 ml ulja
- suvi biljni začin
- biber
... i još:
- ulje za prskanje i premazivanje korica
- 100 g zamrznutog margarina
Priprema:
1. Ova preukusna pita se pravi kombinacijom domaćih i kupovnih kora.
2. Fil: Prvo se napravi fil da bi se
ohladio, dok se prave korice.
Spanać se očisti i sitno isecka. Mladi crni i beli luk se iseču na
krugove. Očićšeni krompir krupno izrendati. Pirinač ispirati pod mlazom
hladne vode, sve dok voda ne ostane bistra. 200 ml vode staviti u manju
posudu i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti pirinač i kuvati ga
dok ne omekša. Kuvani pirinač skloniti sa vatre.
3. U dublju posudu sipati ulje i
staviti ga da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni i beli
luk, kao i izrendani krompir. Promešati, poklopiti i dinstati na
srednjoj temperaturi, dok luk i krompir malo ne omekšaju. Zatim ubaciti
iseckani spanać, promešati i dinstati dok spanać ne splasne.
4. Potom dodati kukuruz šećerac,
semenke suncokreta i bundeve (golice) i obareni pirinač. Promešati da se
sastojci dobro sjedine. Na kraju posuti sa suvim biljnim začinom i
mlevenim biberom, po ukusu.
Pripremljeni fil skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
5. Testo za domaće korice: U toploj
vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i pripremljeni kvasac.
Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga (uz
minimalno dodavanje brašna) dok ne prestane da se lepi za ruke, a da
ostane mekano. Testo podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela
oblikovati jufkicu.
6. Svaku jufkicu razviti u veličini
veće tacne. Razvijene jufkice poređati na sto (staviti prvu jufkicu, do
polovine je posuti sa malo brašna, pa preko te polovine staviti drugu
jufkicu..., i tako ih ređati do kraja, da bi bile sve u jednom redu i da
zauzmu što manje mesta na stolu).
7. Kore se prave od po dve jufkice.
Na pobrašnjenu podlogu staviti jednu razvijenu jufku, preko narendati
malo margarina i preklopiti je sa drugom razvijenom jufkom. Tako
dobijenu koru razviti u veličini kopovnih kora.
Razvijenu koru poprskati sa malo ulja, pa preko staviti jednu kupovnu
koru - poprskati je sa uljem i staviti malo fila - preklopiti je sa
drugom kupovnom korom - poprskati je sa uljem i staviti deo fila - i na
kraju preklopiti sa trećom kupovnom korom, pa i nju poprskati sa malo
ulja i rasporediti deo fila (vodite računa da fil imate za sve korice,
znači fil treba staviti na devet mesta). Sada saviti ivice kora ka
unutra i umotati kore u rolat. Napravljeni rolat staviti u pleh, preko
pek papira. Na isti način napraviti još dva rolata.
8. Rernu uključiti da se zagreje na
200 stepeni. Rolate dobro premazati uljem i staviti da se peču.
Kada rolati dobro porumene izvaditi ih iz rerne i, silikonskom, četkicom
ih premazati vrelom vodom. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da
se prohlade.Prohlađene rolate iseći i poslužiti (veoma se lepo slažu sa
sokom od paradajza).
Коментари
Постави коментар