Posne mekike
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 60 g rastopljenog margarina
- 180 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica himalajske soli
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne
kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so,
šećer, prašak za pecivo i kurkumu (kurkuma nije obavezan sastojak, ja
sam je stavila da testu da lepu, rumenu, boju). Promešati. Zatim dodati
rastopljeni margarin i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
2. Testo je pomalo lepljivo, ali
takvo i treba da bude. Nauljenim rukama (ne dodavati više brašna) dobro
umesiti testo, dok ne prestane da se lepi za ruke. Vanglicu prekriti
providnom folijom i ostaviti da testo naraste. Kada je testo
udvostručilo svoju zapreminu, premesiti ga i ostaviti da još jedanput
naraste.
3. Kada testo po drugi put naraste
prebaciti ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Testo razviti u oblik
pravougaonika, debljine 0,5cm. Radlom za testo ili oštrim nožem iseći
testo na trake, širine 5cm, pa svaku traku preseći po dužini od 10cm
(ili iseći oblike kakve vi volite). Dobijene mekike radlom, po sredini,
iseći na dva mesta. Isečene mekike prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti
10-ak minuta da testo odmori.
4. U odgovarajuću posudu sipati
ulje, visine 2cm, i staviti ga da se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati
testo i pržiti mekike na srednjoj temperaturi. Kada jedna strana
porumeni okrenuti testo da se isprži i druga strana. Pržene mekike
vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
5. Mekike poslužiti sa majonezom, kečapom, džemom, medom...
Коментари
Постави коментар