Posne mekike
Potrebno je:
- 400 g brašna
 - 60 g rastopljenog margarina
 - 180 ml vode
 - 1/2 kockice kvasca
 - 1 kašika praška za pecivo
 - 1 kašičica himalajske soli
 - 2 kašike smeđeg šećera
 - 1 kašičica kurkume
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne 
kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, 
šećer, prašak za pecivo i kurkumu (kurkuma nije obavezan sastojak, ja 
sam je stavila da testu da lepu, rumenu, boju). Promešati. Zatim dodati 
rastopljeni margarin i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. 
     
    
      2. Testo je pomalo lepljivo, ali 
takvo i treba da bude. Nauljenim rukama (ne dodavati više brašna) dobro 
umesiti testo, dok ne prestane da se lepi za ruke. Vanglicu prekriti 
providnom folijom i ostaviti da testo naraste. Kada je testo 
udvostručilo svoju zapreminu, premesiti ga i ostaviti da još jedanput 
naraste. 
     
    
      3. Kada testo po drugi put naraste 
prebaciti ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Testo razviti u oblik 
pravougaonika, debljine 0,5cm. Radlom za testo ili oštrim nožem iseći 
testo na trake, širine 5cm, pa svaku traku preseći po dužini od 10cm 
(ili iseći oblike kakve vi volite). Dobijene mekike radlom, po sredini, 
iseći na dva mesta. Isečene mekike prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 
10-ak minuta da testo odmori.
     
    
      4. U odgovarajuću posudu sipati 
ulje, visine 2cm, i staviti ga da se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati
 testo i pržiti mekike na srednjoj temperaturi. Kada jedna strana 
porumeni okrenuti testo da se isprži i druga strana. Pržene mekike 
vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
     
    
      5. Mekike poslužiti sa majonezom, kečapom, džemom, medom...
     
    



Коментари
Постави коментар