Slatke posne kiflice
Testo:
- 400 g brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 200 ml gazirane vode
- 60 ml ulja
- 1 kašičica kurkume
Za premazivanje korica:
- 150 g zamrznutog margarina
- ulje
Fil:
- posni eurokrem ili džem (po ukusu)
Priprema:
1. U toploj vodi sa dodatkom jedne
kašičice šećera razmrvitii kvasac i sačekti da uskisne.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, kašičicu šećera i kašičicu
kurkume. Promešati, pa dodati ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti
testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruku (to bude jako
brzo).
Umešeno testo odmah prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu (ne čeka se da testo naraste) i podeliti ga na
četiri, jednaka, dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu.
Uzeti prvu jufkicu i razviti je u krug, skroz tanko. Koricu premazati
uljem. Zatim, stranu koja je suprotno od vas prebaciti do polovine
korice, pa stranu koja je do vas prebaciti preko preklopljene kore i dobija se duži pravougaonik.
2. Zatim, levu stranu testa preklopiti do polovine testa, .a suprotnu stranu prebaciti preko preklopljene strane.
Na isti način uraditi i sa ostale tri jufkice.
3. Nastavljamo dalje. Naime, sada
ponoviti isti postupak razvijanja, premazivanja i preklapanja testa.
Samo što se sada na testo, kada se razvije, narenda deo margarina, pa se
preklapa.
4. Svaki deo testa razviti u tanak
krug i iseći ga na osam delova. Kiflice filovati po želji. Ja sam ih
filovala sa posnim eurokremom.
5. Od šireg kraja testa preklopiti
malo strane ka unutra i umotati kiflicu. Kiflice poređati u pleh, preko
pek papira. Prekriti kiflice kuhinjskom krpom i ostaviti ih da narastu.
6. Rernu uključiti da se zagreje na
200 stepeni.
Narasle kiflice dobro premazati uljem i staviti da se peču. Kada kiflice
porumene, izvaditi ih iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da
se prohlade.
7. Prohlađene kiflice možete uvaljati u šećer u prahu, pa ih poslužiti, a veoma su ukusne i bez šećera.
Коментари
Постави коментар