Slatke posne kiflice
Testo:
- 400 g brašna
 - 1 kašičica soli
 - 2 kašičice šećera
 - 1/2 kockice svežeg kvasca
 - 200 ml gazirane vode
 - 60 ml ulja
 - 1 kašičica kurkume
 
Za premazivanje korica:
- 150 g zamrznutog margarina
 - ulje
 
Fil:
- posni eurokrem ili džem (po ukusu)
 
Priprema:
      1. U toploj vodi sa dodatkom jedne 
kašičice šećera razmrvitii kvasac i sačekti da uskisne.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, kašičicu šećera i kašičicu 
kurkume. Promešati, pa dodati ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti 
testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruku (to bude jako
 brzo).
Umešeno testo odmah prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu (ne čeka se da testo naraste) i podeliti ga na
 četiri, jednaka, dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu. 
Uzeti prvu jufkicu i razviti je u krug, skroz tanko. Koricu premazati 
uljem. Zatim, stranu koja je suprotno od vas prebaciti do polovine 
korice, pa stranu koja je do vas prebaciti preko preklopljene kore i dobija se duži pravougaonik.
2. Zatim, levu stranu testa preklopiti do polovine testa, .a suprotnu stranu prebaciti preko preklopljene strane. 
Na isti način uraditi i sa ostale tri jufkice.
3. Nastavljamo dalje. Naime, sada 
ponoviti isti postupak razvijanja, premazivanja i preklapanja testa. 
Samo što se sada na testo, kada se razvije, narenda deo margarina, pa se
 preklapa. 
4. Svaki deo testa razviti u tanak 
krug i iseći ga na osam delova. Kiflice filovati po želji. Ja sam ih 
filovala sa posnim eurokremom. 
     
    
5. Od šireg kraja testa preklopiti 
malo strane ka unutra i umotati kiflicu. Kiflice poređati u pleh, preko 
pek papira. Prekriti kiflice kuhinjskom krpom i ostaviti ih da narastu. 
     
    
6. Rernu uključiti da se zagreje na 
200 stepeni.
Narasle kiflice dobro premazati uljem i staviti da se peču. Kada kiflice
 porumene, izvaditi ih iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da
 se prohlade.
     
    
7. Prohlađene kiflice možete uvaljati u šećer u prahu, pa ih poslužiti, a veoma su ukusne i bez šećera.
     
    



Коментари
Постави коментар