Štapići od mlevenog mesa i krompira
Potrebno je:
- 300 g junećeg mlevenog mesa
- 300 g krompira
- 1 kašika sveže iseckanog peršuna
- 1 žumance
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica timijana
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Smesa za pohovanje:
- 1 belance
- 1 jaje
- brašno
- prezle
Priprema:
1. Krompir oljuštiti, iseći ga na
krugove i staviti u manju posudu. Naliti sa vodom i skuvati ga. Skuvani
krompir ocediti i viljuškom ga dobro izgnječiti, kao za pire krompir
(da ne ostanu grudvice). Ostaviti ga da se ohladi.
2. U vanglicu staviti mleveno meso,
dodati izgnječeni krompir, peršun, žumance, suvi biljni začin, biber,
timijan i sodu bikarbonu. Rukom dobro sjediniti sve sastojke. Mesiti
meso 2-3 minuta. Zatim ga poklopiti i ostaviti u frižider pola sata.
3. Smesa za pohovanje: U jedan
tanjir staviti belance i dodati jaje. Viljuškom dobro umutiti. U drugi
tanjir staviti brašno a u treći prezle. Od umešene smese oblikovati
štapiće (ruke nauljite, nauljenom kašikom uzimati smesu i između ruku
formirati valjak) malo duže nego kada pravimo ćevape. Svaki ćevap prvo
uvaljati u brašno, zatim u jaja, pa u prezle. Poređati ih na
odgovarajuću posudu.
4. U tiganju sa debljim dnom ili
teflonskom (ja sam ih pržila u voku) sipati ulje, visine 2cm, i staviti
ga da se zagreje na srednju temperaturu. Na zagrejano ulje spuštati
štapiće i pržiti ih, dok ne dobiju rumenu boju, sa obe strane.
5. Pržene štapiće vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće
Štapiće poslužiti sa prilogom i salatom po želji.
Ideju za recept sam videla na sajtu Coolinarika.
Ideju za recept sam videla na sajtu Coolinarika.
Коментари
Постави коментар