Štapići od mlevenog mesa i krompira
Potrebno je:
- 300 g junećeg mlevenog mesa
 - 300 g krompira
 - 1 kašika sveže iseckanog peršuna
 - 1 žumance
 - 1 kašičica suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kašičica timijana
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 
Smesa za pohovanje:
- 1 belance
 - 1 jaje
 - brašno
 - prezle
 
Priprema:
1. Krompir oljuštiti, iseći ga na 
krugove i staviti u manju posudu. Naliti sa vodom  i skuvati ga. Skuvani
 krompir ocediti i viljuškom ga dobro izgnječiti, kao za pire krompir 
(da ne ostanu grudvice). Ostaviti ga da se ohladi.
     
    
2. U vanglicu staviti mleveno meso, 
dodati izgnječeni krompir, peršun, žumance, suvi biljni začin, biber, 
timijan i sodu bikarbonu. Rukom dobro sjediniti sve sastojke. Mesiti 
meso 2-3 minuta. Zatim ga poklopiti i ostaviti u frižider pola sata. 
     
    
3. Smesa za pohovanje: U jedan 
tanjir staviti belance i dodati jaje. Viljuškom dobro umutiti. U drugi 
tanjir staviti brašno a u treći prezle. Od umešene smese oblikovati 
štapiće (ruke nauljite, nauljenom kašikom uzimati smesu i između ruku 
formirati valjak) malo duže nego kada pravimo ćevape. Svaki ćevap prvo 
uvaljati u brašno, zatim u jaja, pa u prezle. Poređati ih na 
odgovarajuću posudu.
     
    
4. U tiganju sa debljim dnom ili 
teflonskom (ja sam ih pržila u voku) sipati ulje, visine 2cm, i staviti 
ga da se zagreje na srednju temperaturu. Na zagrejano ulje spuštati 
štapiće i pržiti ih, dok ne dobiju rumenu boju, sa obe strane.
     
    
5. Pržene štapiće vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće
Štapiće poslužiti sa prilogom i salatom po želji.
Ideju za recept sam videla na sajtu Coolinarika.
     
    
Ideju za recept sam videla na sajtu Coolinarika.



Коментари
Постави коментар